LJUBEŠĆICA Izglasan rebalans ovogodišnjeg, proračun za 2024. i božnićnice u iznosu od 40 eura

| 14.12.2023. u 15:49h | Objavljeno u Našim krajem

Na jučerašnjoj 20. sjednici Općinskog vijeća Općine Ljubešćica, razmatralo se o 29 točaka dnevnog reda.  Vijećnici su izglasali I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Ljubešćica za 2023. godinu.

Ukupni rashodi i izdaci Općine Ljubešćica za 2023. godinu prvobitno su planirani u iznosu od 1.845.300.00 € te su I. Izmjenama i dopunama smanjeni su za 451.685,00 € te sada iznose 1.393.615,00 €.

Donijete su i Izmjene Programa građenja komunalne infrastrukture, Izmjene Programa održavanja komunalne infrastrukture, te Izmjene Programa javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2023. godinu. 

Od usvojenih točaka posebno ističemo donošenje Proračuna Općine Ljubešćica za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.
Proračun za 2024. godinu iznosi 2,4 milijuna eura, a njime se planira realizacija postojećih i novih programa i projekata.

U 2024. godini posebno ističemo projekt Dogradnje dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica, Izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda dijela naselja Ljubešćica, te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i Doma zdravlja i ljekarna u Ljubešćici.

U izradi proračuna sudjelovala su Vijeća mjesnih odbora svojim Planovima i programima za 2024. godinu kako bi se proračunska sredstva uskladila sa stvarnim potrebama zajednice.

Nacrt Prijedloga Proračuna bio je objavljen na web stranici općine kako bi se provelo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Novom Odlukom o porezima Općine Ljubešćica od 1. siječnja 2024. godine ukida se prirez, a pri tom opterećenje na rad kroz porez na dohodak neće se povećavati.

Odlukom o isplati prigodnog dara (božićnice) svim umirovljenicima i osobama s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine sa područja općine Ljubešćice osigurana je božićnica u iznosu od 40,00 eura.

Od 1. siječnja 2024. godine primjenjivati će se i se nova ekonomska cijena redovitog cjelodnevnog desetosatnog programa u Dječjem vrtiću „Leptirić“ Ljubešćica u iznosu od 280,00 eura, temeljem donesene Odluke o davanju prethodne suglasnosti na povećanje ekonomske cijene redovitog desetosatnog programa u Dječjem vrtiću „Leptirić“ Ljubešćica.

Ovom odlukom umanjuje se participacija roditelja, i to za prvo dijete 100,00 eura, za drugo dijete 50,00 eura, a za treće i svako naredno dijete 0,00 eura.

Navedena Odluka rezultat je Uredbe o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića Vlade RH kojom su osigurana sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića namijenjena za poboljšanje dostupnosti, održivosti i priuštivosti svih dječjih vrtića, u našem slučaju usmjeriti će se na sniženje cijene koju plaća roditelj, na povećanje plaća odgojiteljica, stručnog suradnika, tehničkog osoblja (materijalnih prava) i za poboljšanje određenih usluga vrtića.

- Sve točke dnevnog reda izglasane su jednoglasno, te nadamo se da će mještani od 1.1.2024. godine osjetiti rezultat zajedničkih odluka Vlade RH i Općine Ljubešćica - poručuju iz Općine.