Hoće li Ivanec izgubiti vodovode, izvore vode i tvrtku Ivkom vode? Foto: Branko Težak/ilustracija

Hoće li Ivanec izgubiti vodovode, izvore vode i tvrtku Ivkom vode?

Grad Ivanec/vv | 17.6.2023. u 11:41h | Objavljeno u Našim krajem

Ignorirati poruku koju joj je putem peticije poslalo gotovo 10.000 građana – kakva je to poruka koju Vlada šalje svojim građanima?

Vlada RH je u javno savjetovanje uputila Nacrt nove Uredbe o uslužnim područjima. Njome predlaže da varaždinski Varkom ubuduće bude jedini isporučitelj vode na cijelom području Varaždinske županije. A to znači samo jedno. Ako Uredba „prođe“, svi ivanečki vodovodi i izvori vode te Ivkom vode sa svojom 13,5 milijuna eura vrijednom imovinom, direktivom Vlade bit će pripojeni Varkomu Varaždin.

S obzirom na to, na sjednici Gradskog vijeća je Goran Spasojević (Nezavisna lista M. Batinića) podsjetio da je gotovo 10.000 građana potpisalo peticiju protiv pripajanja Varkomu.

-Budući da imamo jasno izraženu volju građana protiv Varkoma, postoji li nešto što još može učiniti Grad Ivanec i kakav je stav Grada po tom pitanju? – zanimalo je vijećnika. Odgovorio mu je gradonačelnik Milorad Batinić:

-Temeljem rješenja Ustavnog suda RH, koji je prošlu Uredbu Vlade ukinuo kao protuzakonitu i protuustavnu, Vlada RH novu Uredbu treba donijeti do 15. srpnja. Grad Ivanec i Ivkom vode će svakako reagirati i uputiti primjedbe na Nacrt nove Vladine Uredbe sa zahtjevom da Ivkom vode zadrže svoje dosadašnje uslužno područje, jer one za to ispunjavaju sve zakonske uvjete. Upravo danas u Hrvatskim vodama bilo je savjetovanje o Nacrtu nove Uredbe i tom prilikom sam vrlo jasno prenio stav koji su o toj tematici izrazili i Gradsko vijeće i gotovo 10.000 građana putem peticije. Ne znam hoće li Vlada to uzeti u obzir, a trebala bi, jer Grad Ivanec je jedini grad u Hrvatskoj koji je putem peticije o ovoj tematici direktno pitao svoje građane – rekao je Batinić.

-Na području grada Ivanca peticiju je potpisalo oko 7.500 građana. Toj brojci treba dodati i oko 2.500 građana Grada Lepoglave. Mnogi stanovnici Lepoglave peticiju protiv Varkoma potpisali su u Ivancu, jer se u Lepoglavi nisu usudili. I na području grada Ivanca i Lepoglave peticiju je potpisalo više od 50% biračkog tijela, što znači da se više od polovice birača protivi pripajanju Varkomu! – podsjetio je gradonačelnik.

-Potpise imamo, a preko njih i izraženu volju građana! Volio bih se nadati da će i u Vladi biti racionalni i objektivni te da će uvažiti glas građana i izmijeniti svoj prijedlog. Međutim, očito je da je ovdje prevladala politika i po pitanju Ivanca donosi se politička odluka – naglasio je Batinić.

-Pozivam sve vas, gradske vijećnike, a pogotovo HDZ: Djelujte prema svojim političkim strankama, prenesite svoj glas Vladi RH i apelirajte na to da promijeni svoj stav! Iskoristite vertikalu o kojoj se ovdje puno govorilo, angažirajte svoje saborske zastupnike i pokušajte spriječiti ono što za Ivanec nije dobro. Jer ignorirati 10.000 potpisa, kakva je to poruka Vlade svojim građanima? – zaključio je Batinić.