USPJEH: U OB Varaždin prvi put izvedena operacija koja je krajnji izlaz za osobe na hemodijalizi Foto: Krešimir Đurić

USPJEH: U OB Varaždin prvi put izvedena operacija koja je krajnji izlaz za osobe na hemodijalizi

| 15.7.2019. u 18:30h | Objavljeno u Aktualno

Opća bolnica Varaždin početkom srpnja postigla je izuzetan uspjeh i iskorak u liječenju pacijenata s bubrežnim zatajenjem kojima je potrebna hemodijaliza. Naime, 4. srpnja prvi je put u Varaždinu napravljena operacija stručnog naziva HeRO procedura (Hemodialysis Reliable Outflow).

Operacija za spas

- Riječ je o proceduri koja je rijetka i primjenjuje se isključivo kod pacijenata koji više nemaju mogućnost adekvatnog pristupa za hemodijalizu, odnosno kad je dosadašnja terapija iscrpila sve mogućnosti i više nema pristupa kojim bi se ti pacijenti mogli održavati na životu. Ovom se metodom ugrađuje umjetna žila, odnosno usadak (graft) koji se sastoji od tri segmenta. Jedan segment uvodi se direktno kroz jugularnu (vratnu) venu ili eventualnu potključnu venu do srca, drugi segment je konektor koji spaja, a treći dio je standardni PTF graft koji se veže na arterijsku žilu, običnu brahijalnu, znači na donorsku stranu – pojasnio nam je dr. Dino Štrlek, vaskularni kirurg i voditelj Odjela za opću, vaskularnu, plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju Opće bolnice Varaždin.

Dodao je da je jedan dio grafta napravljen od PTFE, posebne vrste plastike, drugi dio je titanski konektor, a treći dio je pojačani silikon koji je otporan na lomljenje i ide direktno do srca.

Dr. Alen Andrović, nefrolog u varaždinskoj bolnici, napomenuo je da se ova procedura provodi kod dijagnoze terminalne faze kroničnog bubrežnog zatajenja, isključivo kod pacijenata koji su na dijalizi, dok je dr. Štrlek dodao da su pacijentima koji su selektirani za taj zahvat prethodno već konstruirane po dvije-tri fistule, odnosno da se kod njih već nekoliko puta pokušao oblikovati pristup za hemodijalizu, što je neophodno da bi im se spasio život.

- HeRO proceduri u svijetu postoji već neko vrijeme te smo odlučili da je i mi upotrijebimo, jer je za to je postojala i potreba. Imali smo dva takva slučaja, jedan je bio u KB Dubrava, a drugi u Varaždinu. Ovo je bila prva takva operacija u Varaždinu, i druga u Hrvatskoj, budući da je prva napravljena samo dan ranije u KB Dubrava – istaknuo je dr. Štrlek.

Više o ovom velikom uspjehu varaždinskih liječnika pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...