Kamo na feštu za Praznik rada? Donosimo pregled proslava... Foto: VV arhiva / ilustracija

Kamo na feštu za Praznik rada? Donosimo pregled proslava...

Varaždinske vijesti | 30.4.2024. u 13:30h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni praznik rada sutra će se slaviti i diljem Varaždinske županije, stoga smo pripremili pregled proslava koje organiziraju uglavnom gradovi i općine...

VARAŽDIN

Grad Varaždin i ove godine povodom Međunarodnog praznika rada u srijedu, 1. svibnja, priprema veliku proslavu na izletištu Drava. Uz glazbeno-zabavni program i tombolu, tom će se prigodom podijeliti oko 6000 besplatnih porcija graha. Program proslave započinje s budnicom KUD-a Hrvatskih željezica u 8.30 sati na sedam lokacija u gradu, a fešta na Dravi uz bogat glazbeno-scenski program započinje u 10 sati u kojem sudjeluju Centar tradicijske kulture Varaždin, Plesni klub Feel, Varaždinske mažoretkinje i Glazbena radionica “Mali slavuji” DVD-a Varaždin.

Pet minuta prije podneva nastupaju kuburaši, već tradicionalni gosti iz Maruševca, a u podne slijedi podjela graha, a potom i svirka taburaškog sastav. I ove će godine na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola Zaklade solidarnosti Grada Varaždina po cijeni od dva eura, a sav prihod namijenjen je ljudima koji su u socijalnoj ili zdravstvenoj potrebi.

OKVIRNI PROGRAM:

8.30 – tradicionalna budnica – puhački orkestar KUD HŽ Varaždin na 7 lokacija u gradu: Trakošćanska, POS (Jalkovečka), Banfica, Grabanice, novi POS (V. Novaka), Ulica Miroslava Krleže, zgrade kod 2. osnovne škole i Trg kralja Petra Svačića.

IZLETIŠTE DRAVA (Dravski bazeni)

09.30 – 10.00 – okupljanje sudionika
10.00 – PRVOMAJSKA BUDNICA – puhački orkestar KUD HŽ VARAŽDIN
10.15 – 12.00 glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Varaždina
         10.15 – 10.25 CENTAR TRADICIJSKE KULTURE VARAŽDIN
         10.30 – 10.35 PLESNI KLUB FEEL
         10.40 – 10.45 GLAZBENA RADIONICA PJEVANJA „MALI SLAVUJI“ DND VARAŽDIN
         10.50 – 11.00 VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE
         11.05 – 11.15 CENTAR TRADICIJSKE KULTURE VARAŽDIN
         11.20 – 11.25 PLESNI KLUB FEEL
         11.30 – 10.35 GLAZBENA RADIONICA PJEVANJA „MALI SLAVUJI“ DND VARAŽDIN
         11.40 – 11.50 VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE
11.55 – pucanj kuburaša, Kuburaška udruga Maruševec (KUM)
12.00 – obraćanje gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja
12.10 – podjela Prvomajskog graha
12.15 – 15.00 TAMBURAŠKI SASTAV ŠPANCIR

>> PRAZNIK RADA Najavljena tradicionalna proslava na Dravi uz 6.000 porcija besplatnog graha

NOVI MAROF

Grad Novi Marof, u suradnji s Planinarskim društvom Grebengrad, već tradicionalno organizira podjelu graha na Grebengradu i to u 11 sati, a osim u odličnom obroku koji će dijeliti gradonačelnik Siniša Jenkač, posjetitelji će moći uživati u prirodnom i kulturnom bogatstvu koje ovo područje nudi.

Osim tradicionalne proslave na Grebengradu, Grad Novi Marof na lokaciji Šejan organizira i druženje povodom Praznika rada te obilježavanje vojno redarstvene akcije „Bljesak”, uz Udrugu dragovoljaca i veterana domovinskog rata. Od 12 sati na meniju će biti grah, a od 15 sati meso s roštilja, dok će za dobru atmosferu biti zadužen OK band iz Križevaca.

Prvi put, na sam će se praznik od 13 sati u novomarofskom Sportskom parku održati ulični malonogometni turnir u organizaciji ŠD New Marof City, a na istoj lokaciji velike i male posjetitelje očekuju grah, napuhanac te igre za djecu i odrasle.

>> Praznik rada na novomarofskom području uz grah, roštilj, glazbu i sportske aktivnosti

VIDOVEC

Tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada održat će se i u Vidovcu, točnije na Vidovečkom ribnjaku (Šudrana). Za sve posjetitelje osigurana je besplatna podjela graha od 9.30 sati, bit će i ribljih delicija, a program će od podneva upotpuniti tamburaši KUD-a Vidovec.

>> Proslavite Praznik rada uz cjelodnevno druženje na Vidovečkom ribnjaku

MARTIJANEC

Proslava Međunarodnog praznika rada održat će se i u Općini Martijanec. Uz podjelu prvomajskog graha, koje je predviđeno oko podneva, te druženje mještana na Plitvici u Hrastovljanu, u Općini nisu zaboravili na najmlađe mještane koje će dočekati dva napuhanca. Okupljanje počinje oko 10 sati.

>> Ne propustite proslavu praznika rada na Plitvici u Hrastovljanu uz grah i prigodno druženje!

BEDNJA/TRAKOŠĆAN

Druženje i zabava uz Međunarodni praznik rada neće izostati ni ove godine u Trakošćanu u organizaciji Turističke zajednice Trakošćan - Općina Bednja. Program započinje u 9.30 sati nastupom članova Kuburaškog društva Prva kubura Višnjice, nakon čega slijedi nastup članova Limene glazbe DVD Bednja, a potom će se predstaviti KUD-ovi: KUD Josip Genc Bednja, KUD Cvetlinski zvon Cvetlin te KUD Josip Jedvaj Vrbno. Točno u podne nastupit će nadaleko poznati Kavaliri.

Proslavu organizira i Dvor Trakošćan, iz kojeg pozivaju na nezaboravan obiteljski dan. Pripremite se za dan ispunjen smijehom, igrom i čarolijom u prekrasnom okruženju dvorca. Program počinje u 10:00 sati stručnim vodstvom kroz izložbu "Tko tu koga ženi?", a nastavlja se dječjim radionicama, puštanjem zmajeva i predavanjem Kristijana Petrovića. Sudjelovanje u programima koji se odvijaju unutar dvorca je besplatno uz kupnju ulaznice.

Osim programa unutar dvorca, posjetitelji će moći uživati u živahnom i šarolikom programu na otvorenom. U prekrasnoj prirodi Trakošćana za Prvi maj nastupit će brojni kulturno-umjetnički društva (KUD-ovi), kuburaši, kao i popularni glazbeni sastav Kavaliri. Za potpuni doživljaj tu je i bogata gastronomska ponuda.

>> Na Međunarodni praznik rada svi u Trakošćan: od radionica, zmajeva, folkloraša do Kavalira

Gradske organizacije SDP-a organiziraju proslave Praznika rada na svojim područjima diljem Varaždinske županije i to u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Petrijancu.

LUDBREG

Ovu srijedu u sklopu obilježavanja Praznika rada SDP Ludbreg tradicionalno organizira proslavu u Lovačkom domu LD “Srnjak” u 12 sati uz bogat program. Uz tradicionalnu podjelu graha i lovačkog gulaša, predviđena je živa glazba i humanitarna tombola.

IVANEC

Sumještane već tradicionalno grah-varivom i pićem časti Gradska organizacija SDP-a Ivanec. Na sam Praznik rada druženje će se održati na terasi ribičkog doma ŠRD-a Ivanec. Početak je u 11 sati.

>> SDP organizira proslave Praznika rada u Varaždinu, Ludbregu, Ivancu i Petrijancu

PETRIJANEC/ZELENDVOR

U Zelendvoru, u općini Petrijanec, prvomajsko druženje održat će se s početkom u 9:00 sati. Besplatna podjela graha počinje u 12:00 sati. Održat će se malonogometni turnir, turnir u beli te pikado. Za mali nogomet u kavezu potrebno se prijaviti na 098/405 566, a za belu na 099 258 5615. Sav prihod od donacija i kotizacije namijenjen je Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije “Zipka” za provedbu njihovih aktivnosti.

>> Praznik rada i ove godine u Zelendvoru uz malonogometni turnir, pikado, belu i besplatni grah

GORNJI KNEGINEC

Općina Gornji Kneginec i ove godine organizira druženje i proslavu Međunarodnog praznika rada, a program će se održati u srijedu, 1. svibnja od 10 sati, na ribnjacima SRD Ostriž u Gornjem Knegincu, uz besplatni grah i napuhance za djecu.

>> GORNJI KNEGINEC Praznik rada na ribnjacima SRD Ostriž uz besplatni grah i napuhance