Otvoren je sajam Priroda, lov, ribolov, turizam, evo što smo vidjeli

vv | 4.10.2024. u 14:24h | Objavljeno u Video

Od 4. do 6. listopada u varaždinskoj Areni uz rijeku Dravu održava se 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam, koji organizira tvrtka DMK Vall 042 d.o.o., uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županije. Ova manifestacija, najstarija je u Hrvatskoj posvećena lovu i ribolovu, te boravku u prirodi i turizmu, a ove će godine okupiti izlagače iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Na otvorenju sajma nazočili su brojni ugledni gosti: župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, predsjednik Hrvatskog športsko – ribolovnog saveza Vladmir Sever, tajnik Sportsko – ribolovnog saveza Varaždinske županije Marijan Kolednjak i mnogi drugi. Župan je naglasio kako je cilj ove manifestacija dati na važnosti okolišu, prirodi.

- A upravo su ti lovci, ti ribolovci, pčelari, ti koji najviše brinu o toj prirodi. Oni najbolje poznaje područje i upravo zbog toga Varaždinska županija potiče njihov rad. Bioraznolikost, očuvanje ekosustava nam je prioritet, isto tako i njima. U sljedećih desetak dana opet ću sa njima održati sastanak da vidimo koje su to njihove ideje i prijedlozi koje planiraju ostvariti u idućoj godini, i naravno da će Županija to i financijski popratiti. Veseli me da je ove godine županija partner Koprivničko-križevačka županija. To su naši dobri susjedi, Podravci, Prigorci, s njima oduvijek dobro surađujemo. Nadam se da će svima ovaj sajam ostati u lijepom sjećanju i naravno, da će opet kad tad svratiti na naše područje - rekao je župan Stričak.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, Goran Kaniški zajedno sa tajnikom Hrvatskog lovačkog saveza Hrvojem Kukasom dodijelio je priznanja najuspješnijim ekipama i pojedincima koji su sudjelovali u županijskoj ligi u gađanju glinenih golubova te su im uručili pehare i medalje. Nakon svečanosti otvorenja sajma te podjela priznanja i prigodnih govora, gosti su sa velikim interesom razgledali ponudu sajma te se nakon obilaska uputili na tradicionalni lovački kotlić.

- I županijski lovački savez kao i nacionalni ovdje prezentira svoj rad i možete vidjeti čime se lovci bave, da to nije samo lov, da je to i uzgoj i zaštita i sve one aktivnosti koje provodimo. Župan zna da smo mi prvi, uz komunalne redare, koji smo najviše u prirodi i prvi uočavamo neke stvari. Javno se zahvaljujem na moralnoj, ali i financijskoj potpori koja je unatrag dvije godine sve većarekao je Kaniški.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki je zajedno sa direktorom Varkoma Brunom Isterom u petak prisustvovao je otvorenju sajma i razgledao sve zanimljivosti koje sajam nudi.

- Čestitke organizatorima na uspješnoj organizaciji 27. Međunarodnog sajma prirode, lova, ribolova i turizma. Ovaj sajam je prerastao lokalne okvire i postao međunarodni događaj od velikog značaja, na ponos Varaždina i Varaždinske županije. Grad Varaždin nastavit će biti partner i veliki prijatelj ovog sajma i u budućnosti - rekao je Lovro Lukavečki.

Sajam ima dugu tradiciju te je poznat kao događaj na kojem posjetitelji mogu pronaći opremu i proizvode za lov, ribolov i boravak u prirodi. Svoju ponudu su predstavili i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva te obrtnici. Ovogodišnji partner Sajma je Koprivničko-križevačka županija, koja predstavlja svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i turističku ponudu.

Direktorica Sajma Maja Šimenc zahvalila se izlagačima i partnerima na otvorenju koji su sudjelovali u realizaciji sajma.

- Posebno nas veseli što je unazad dvije godine zabilježen porast izlagača, dolazak novih, a i povratak nekih starih. Na velikom dijelu sajamskog prostora izložen je lovački asortiman, tako da se zaljubljenici u ovu aktivnost doista mogu dobro opremiti za lovnu sezonu - rekla je direktorica Šimenc.

Radno vrijeme Sajma za posjetitelje je u petak i subotu od 9 do 18 sati, a u nedjelju do 17 sati. Cijena ulaznice iznosi 5,00 € za odrasle, 3,00 € za učenike i umirovljenike, dok je ulaz za djecu do 7 godina besplatan.