Jezero, senzorni vrt, vodena atrakcija: Detalji velike revitalizacije parka Arboretum Opeka

| 1.8.2024. u 12:46h | Objavljeno u Video

Arboretum Opeka u Vinici je najstariji zaštićeni i najveći arboretum u Hrvatskoj, a ujedno i prvi zaštićeni spomenik parkovne arhitekture u našoj zemlji. Projektom „Arboretum Opeka – održiva zelena destinacija“ procijenjene vrijednosti 10,3 milijuna eura predviđena je revitalizacija, uređenje i interpretacija tog lokaliteta iznimne umjetničke i velike dendrološke vrijednosti.   

O projektu, za koji su odobrena bespovratna EU sredstva u iznosu od 6.587.525,20 eura putem poziva „Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“, danas su govorili župan Anđelko Stričak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i  zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

U sklopu projektnih aktivnosti tako je posebno značajno ozelenjivanje prostora i zaštita postojećeg parka u sklopu čega će se provesti sanacija orezivanjem postojećih 1320 stabala, čišćenje 1055 stabala od povijuša, čišćenjem od nametnika imele 75 stabala, te sadnjom 279 novih stabala i 12075 grmova).  Glavnina projektnih aktivnosti provodit će se u perivojnom dijelu Arboretuma Opeka, površine cca 23 ha, dok preostali dio otpada na obodni dio šumskog dijela Arboretuma, na prijelazu iz perivojnog u šumski dio, u kojem se uređuje šetnica.Procjena je da je za realizaciju koncepta potrebno do 20 mjeseci (bez perioda za pripremu i provedbu javne nabave) odnosno sveukupno 23 mjeseca.

Arboretum bi imao ukupno osam funkcionalnih cjelina:

Prostor za izložbe na otvorenom

Zeleni otvoreni prostor, s desne strane od glavnog ulaza

Centar za posjetitelje 

Nekadašnja Vrtlareva kuća, zaštićeno kulturno dobro, izgrađena sredinom 19. st. površine 135,27 m2, s turističkim, uslužnim i upravnim sadržajima (u prizemlju je recepcija/info točka, prezentacijsko-interpretacijska soba, suvenirnica te ugostiteljski dio sa sanitarnim čvorom). Uz ugostiteljski dio, na vanjskom dijelu, uz zapadno pročelje, planirana je terasa (sjenica), a na katu uredi, soba za sastanke te čajna kuhinja, sa sanitarnim čvorom za zaposlenike.

Dvorac s parternim vrtom 

Na livadi smještenoj JI od dvorca, površine 7.320 m², formirat će se stilski parter, kasnobaroknog stila perivoja karakterističnih za SZ dio RH. Parter se stazama spaja na vanjske staze, a sjecištima stvara manji trg ispred dvorca, za boravak posjetitelja, održavanje ceremonija i sl., a tu će se smjestiti i spomenik konju i psu, kao važan dio povijesne baštine AO. Staze i vanjski rub partera su obrubljene dvostrukom živicom, između kojih je potez cvjetnica, trajnica i ukrasnih trava. Plohe između partera i staza, zasađene su ukrasnom travom intenzivno crveno-ružičaste boje, prozračne i eterične strukture. Parter je iznutra zasađen mješavinom jednogodišnjih cvjetnica, trajnica i ukrasnih trava.

Senzorni vrt 

Senzorni vrt se smješta u postojeću, tzv. „zelenu sobu“, koju čini livada omeđena visokim stablima, koja potpuno zatvaraju prostor stvarajući zelene zidove, dajući osjećaj sigurnosti u zaštićenom ograničenom prostoru. Senzorni vrt je osmišljen prvenstveno za osobe s fizičkim oštećenjima. Unutar njega se formira uzdignuta gredica 60 cm, širine 150 cm, koja zaokružuje zelenu sobu, prateći prirodne „zidove“. Prepuna je različitog bilja koje pobuđuje vizualni, taktilni, olfaktivni i zvučni interes. Staza je sipinska, s dodatnim stabilizacijskim slojem, vodopropusnim i ekološkim proizvodom koji ju čini prikladnom za kretanje u invalidskim kolicima. Staza koja presijeca livadu senzornog vrta rađena je kao osjetilna staza, zamišljena za bosonogo hodanje. Središnji dio ostaje tratina za opušteni boravak na koju se postavlja urbana oprema; ležaljke i česma za pitku vodu, info table (na Braillovom pismu) i botaničke tablice, uz zvučni zapis, kojem se pristupa skeniranjem QR koda.

Šumski dio - pristup na šumski dio staze 

Na početku ulaza u šumsku zonu je centar za posjetitelje, u čijoj se neposrednoj blizini obnavlja oronula ledenica, koja se u 19. st. koristila za čuvanje leda i kvarljivih namirnica.  Uz šumsku stazu postavljaju se „zračna kupališta“; sjenice, platforme za sjedenje, klupe i stolovi, ali i vrtni paviljoni suvremenog dizajna, inspirirani dizajnom prirode, u formi apstraktne šišarke.

Povrtnjak i voćnjak - ukrasni povrtnjak i voćnjak

Nalazi na krajnjem južnom dijelu perivoja – te se u isti ulazi izlaskom iz šumskog dijela. Povrtnjak i voćnjak čine ekološki tradicijski vrt, površine 2,3 ha te se unutar njega, u istočnom dijelu, postavljaju se tipske montažne građevine (do 15 m2) u funkciji ugostiteljskih objekta za prodaju gotove hrane i napitaka te sanitarni čvor. U zapadnom dijelu postavljaju se jednaki tipski objekti u funkciji skladišta, sanitarnog čvora i prostora za radnike, pokraj kojeg se postavlja i sustav za skupljanje kišnice za navodnjavanje povrtnjaka.  Uređuje se i ploha za događanja i festivale vezane za hranu, piće i prezentaciju tradicijskih posebnosti kraja. U povrtnjaku su postavljene montažne sjenice, gotove konstrukcije, u različitim funkcijama: kao zasjena učionice na otvorenom, sa solarnim panelima, kao zaštita za el. automobile te kao zasjena za korisnike ugostiteljskih modula. Sva vrtna polja su omeđena živicama, potezima špalir voćki, zelenim tunelom graba te tradicijskom ogradom od šiblja, uz koje su posađene penjačice.  U vrtnim poljima sade se stare sorte, karakteristične za kraj, ekološkim pristupom proizvodnji, koristeći i genski materijal koji će SŠ AO imati u banci sjemena, u dvorcu Opeka. Plohe povrtnjaka prema perivoju su oblikovane kao potezi cvjetnih livada, koje čine “buffer” zonu između perivoja i ekološkog povrtnjaka/ voćnjaka, i privlače kukce te pridonose ekološkim principima uzgoja.  Korištenjem drvenastih biljnih ostataka iz perivoja, izradit će se hoteli za kukce i pčele koji će se smjestiti unutar cvjetne livade

Središnja tratina s vodenom atrakcijom (nekadašnji bazen) 

Središnja tratina s vodenom atrakcijom (nekadašnjim bazenom) - ostaje čista ploha, bez značajnih intervencija, osim sadnje stablašica rubnim dijelom i postavljanjem dječjih igrala i predimenzioniranih maketa kukaca (3 makete). 

Bazenska školjka je eliptičnog oblika, s dvostranim stubištem, dimenzija 15x25 m, dubine od 1,35 m do 2.9 m. Povijesno je bazen bio privatno i javno kupalište, a obnovom se, zbog izrazite akustičnosti, prenamjenjuje u pozornicu za glazbene izvedbe. Radi dodatne tur. atraktivnosti, ali i reminiscencije vodene površine u tom prostoru, stjenke bazena izvode se kao vodena zavjesa koja klizi niz vertikale. Bazen se uokviruje niskom, ali širokom živicom tise, koja onemogućava pristup bazenu, izuzev s dva kraka stubišta. Sjevernim stubištem ulazi se u „korito“ bazena, dok južno stubište završava na 1.6 m od kote dna bazena te se na tom dijelu postavlja pregrada, u širini stubišta, kao ograda, koja će služiti kao info tabla, s prikazom povijesnih crtica o bazenu. U zapadni zid bazena ugrađuje se manja česma za piće.

Jezero

Na putu prema izlazu, koje je postojeće, s otočićem u sredini, na kojem se postavljaju drvene ležaljke za odmor posjetitelja. Otočiću se pristupa mostićem koji se obnavlja. U jezeru se vrši djelomično čišćenje mulja, a sediment se koristi u zoni povrtnjaka. Obalna linija otočića i djelomično istočna linija obale jezera, se ne čiste zbog zadržavanja dijela biljne, životinjske i mikrobiološke populacije jezera, kao ishodišnih populacija za ponovno sukcesivno nastanjivanje drugih dijelova jezera, nakon završetka radova. Nakon djelomičnog čišćenja jezera, površina jezera i obale zasađuju se vodenim biljem, trajnicama, papratima i travama. Uz jezero vodi staza od drvne sječke.

- Na temelju realiziranih posjeta sličnim atrakcijama (VŽ groblje, Trakošćan) predviđeno je da će po realizaciji projekta AO „u punom pogonu“ i u najboljem scenariju privući do 100.000 posjetitelja/g., posjećivanjem svih 365 dana u g. Naplata ulaznica će biti simbolična; cijena nije formirana na temelju tržišnih cijena, ne odražava stvarnu vrijednost usluge koja će se pružati u destinaciji pa se ne radi o gosp. djelatnosti i ne primjenjuju se pravila o državnim potporama - stoji u službenim dokumentima.

U nastavku pogledajte fotografije iz današnjeg obilaska (foto: Varaždinska županija; Luka Šalamun / VV)