Završio Središnji postupak licenciranja klubova za 2023./24. godinu u 1. stupnju, dva kluba nisu dobila HNL licencu Foto: Krešimir Đurić

Završio Središnji postupak licenciranja klubova za 2023./24. godinu u 1. stupnju, dva kluba nisu dobila HNL licencu

| 22.4.2023. u 12:19h | Objavljeno u Sport

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu. za UEFA klupska natjecanja, uključujući UEFA Ligu prvakinja, te natjecanja u HNL i u Prvoj NL, objavljeno je na službenom portalu SuperSport HNL.

Nogometni klub Varaždin je među devet klubova lige koji su dobili licencu za UEFA-ina natjecanja, kao i za SuperSport HNL za narednu sezonu, a ta licenca vrijedi i za Prvu NL za sljedeću sezonu.

Od sadašnjih prvoligaša licencu za HNL nisu dobili Lokomotiva i Šibenik,s time da je Lokomotiva zatražila i licencu za UEFA natjecanja. Oba kluba imaju pravo žalbe na odluku.

Klub koji je trenutačno vodeći u Prvoj HNL i naredne sezone će sezone najvjerojatnije igrati u najelitnijem rangu, zagrebački Rudeš, dobio je i UEFA i licencu za HNL.

Za sudjelovanje u UEFA klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi i UEFA Europa konferencijskoj ligi), UEFA Ligi prvakinja, natjecanjima HNL (prvi stupanj) te Prve NL (drugi stupanj) tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno Licencu za HNL i/ili Licencu za Prvu NL.

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2023./24. godinu primjenjuje se novi Pravilnik o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje prosinac 2022.) (HNS Glasnik 61/2022. od 29.12.2022.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“.

Pravilnik također uključuje kriterije za licenciranje (ženskih) nogometnih klubova za natjecanje u UEFA Ligi prvakinja. Naime, od natjecateljske 2020./21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza.

Ispunjenje kriterija Pravilnika s oznakom „A“ i „B“ uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

U Središnjem postupku licenciranja sve osobe koje djeluju u ime Davatelja licence poštuju načela neovisnosti i jednakog postupanja prema svim tražiteljima, kao i načelo povjerljivosti svih podataka i informacija koje mu tijekom postupka licenciranja dostave tražitelji/primatelji licence.

Procjene ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama opisanima UEFA Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova (izdanje 2022.), UEFA Pravilniku o licenciranju klubova za UEFA Ligu prvakinja (izdanje 2022.), UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova (izdanje 2022.) i Pravilnikom o licenciranju i financijskoj održivosti klubova HNS (izdanje 2022.).

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL i Licencu za Prvu NL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2023. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2023.

To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 28.02.2023. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike), te prema UEFA-i i davatelju licence – HNS-u.

Prije navedene obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 31. ožujka 2023. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen pisani sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.
Odjel za licenciranje klubova HNS je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je ispnjavaju li tražitelji licence kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koje su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija, te temeljem Pravilnika donijela odluke o licencama:

Izdane UEFA licence za 2023./24.

1 GNK DINAMO, Zagreb
2 HNK GORICA, Velika Gorica
3 HNK HAJDUK š.d.d., Split
4 NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5 NK OSIJEK s.d.d., Osijek
6 HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
7 NK RUDEŠ, Zagreb
8 SNK SLAVEN, Koprivnica
9 NK VARAŽDIN, Varaždin

 

 
Izdane licence za HNL za 2023./24.
1 GNK DINAMO, Zagreb
2 HNK GORICA, Velika Gorica
3 HNK HAJDUK š.d.d., Split
4 NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5 NK OSIJEK s.d.d., Osijek
6 HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
7 NK RUDEŠ, Zagreb
8 SNK SLAVEN, Koprivnica
9 NK VARAŽDIN, Varaždin