Varaždinski sportaši odradili preventivne sportske zdravstvene preglede

| 18.10.2022. u 17:32h | Objavljeno u Sport

Brojni su varaždinski sportaši iz lokalnih nogometnih, odbojkaških, plesačkih klubova te sportaši s invaliditetom odradili besplatne preventivne sportske preglede u sklopu projekta Pokaži srce. U prostorijama NK Varaždin djelatnici NK-a slušali su tečaj iz prve pomoći te su imali edukaciju iz primjene AVD uređaja.

Projekt Pokaži srce sportašima diljem Hrvatske omogućuje besplatan i detaljan sportski pregled. Pregled je uključivao 12-kanalni EKG test, pregled vida i sluha, spirometriju na indikaciju, antropometrijska mjerenja visine i težine, osobnu i obiteljsku anamnezu, auskultaciju, fizikalni pregled srca, pluća i trbušnih organa, mjerenje tlaka i pulsa, klinički pregled liječnika, završno mišljenje liječnika s potvrdom o sposobnosti za bavljenje sportom. Za pojedine sportaše preporučeni su dodatni specijalistički pregledi koji će uključivati ultrazvuk i ergometriju srca te sve ostale preglede koji će biti potrebni u ekspertnom centru sportske medicine Poliklinike Life u Zagrebu.

Projekt Pokaži srce nastao je uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza i PSK, Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, Poliklinike Life te drugih stručnih sportskih i medicinskih organizacija kao odgovor na velika opterećenja i manjak detaljnih liječničkih pregleda profesionalnih sportaša što sve češće rezultira tragedijama na sportskim terenima. Ovim projektom stoga se nastoji podići svijesti o brizi za zdravlje sportaša općenito, važnosti pravovremenih preventivnih pregleda te unapređenja brige o zdravlju kroz edukacije koje uključuju svladavanje osnovnih tehnika pružanja prve pomoći.

Besplatni pregledi i edukacije su do sada održani u Vukovaru, Dugopolju, Sisku i Varaždinu, a do kraja godine bit će provedeno desetak edukativnih radionica i stotine besplatnih pregleda diljem Hrvatske. Projektu su se kao ambasadori pridružili nogometni velikani Vedran Ćorluka, Mario Mandžukić i Ivica Olić. Svoju podršku dali su i brojni drugi sportaši kao što su nogometaši Andrej Kramarić, Josip Juranović, Luka Ivanušec i Mislav Oršić.

Označeno u
Galerija slika