Varaždinci u Londonu dogovorili daljnju suradnju

| 2.12.2015. u 12:39h | Objavljeno u Sport

U Londonu je od 23.do 27. studenog boravio tim iz Hrvatske u sklopu četvrte (posljednje) mobilnosti projekta DIVERSE Erasmus+ (Dual International Volunteering Exchange and Resarch in Sport Education / Zajedničko međunarodno volontiranje, razmjena i istraživanje u sportskom obrazovanju). Projektni partneri koji surađuju u projektu su organizacije Access to Sports Organisation i Islington Borough Ladies Football Club iz Londona, Varaždinska županija u suradnji s Školskim sportskim savezom Varaždinske županije i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Tim iz Hrvatske predstavljali su Ivana Putarek (Školski sportski savez Varaždinske županije), Zdravka Grđan, ravnateljica i Dario Kos, nastavnik tzk (Druga gimnazija Varaždin), Valentina Kirinić i Damir Vučić (profesori na FOI-u). Školski sportski savez Varaždinske županije je uključen u pripremu i provedbu projekta Diverse na poziv Varaždinske županije i nositelj je projektnih aktivnosti vezanih na sport.
U realizaciji projektnih aktivnosti sudjelovala je i Druga gimnazija Varaždin koja se pokazala kao kvalitetan partner Školskom sportskom savezu Varaždinske županije u realizaciji i provođenju aktivnosti programa.

Projekt se počeo provoditi u kolovozu 2014.g. i realiziran je kroz četiri termina mobilnosti, dvije mobilnosti mladih i dva stručna osposobljavanja odraslih. Glavna aktivnost projekta je mobilnost pojedinaca u svrhu učenja. Projekt je glavninom financiran iz sredstava EU, a Varaždinska županija i Školski sportski savez Varaždinske županije su sufinancirali projekt.

Projekt je bio namijenjen mladim ljudima u dobi od 14 do 18 godina i namjera mu je bila da se mlade potakne i zainteresira za sudjelovanjem u različitim sportskim aktivnostima radi prevencije zdravstvenih problema, poput pretilosti, krvožilnih bolesti i ostalih psihofizičkih stanja koja sve češće pogađaju mlade ljude, a u starosti postaju velikim problemom cijelog društva. Projektom su se također željeli povezati stručnjaci iz područja sporta i rada s mladima, koji su putem mobilnosti razmijenili znanja, iskustvo i pozitivne primjere iz prakse.

Uspješna realizacija ovog projekta temelj je za sljedeći zajednički projekt i suradnju, a ostvareni kontakti rezultirati će dogovorenom suradnjom u budućnosti, koristeći sport kao platformu za učenje i utjecaj na povećanje kvalitete života. U sklopu mobilnosti održani su sastanci s istaknutim osobama iz područja sporta, organizacije i pripreme sportskih programa i natjecanja; sa Steveom Fraserom, stručnjakom iz područja nogometa, osvajačem zlatne medalje sa ženskom nogometnom ekipom na Svjetskim studentskim igrama u Kazanu 2013.godine, s Katee Hui, menađericom jednog ženskog nogometnog kluba iz Londona i stručnjakom iz područja korporativne socijalne odgovornosti, g.Samirom Singhom, stručnjakom iz Arsenal Community programa, Johnom Thorneom, stručnjakom iz područja sportskih projekata i programa financiranja sporta u zajednici Islington,London, Mikeom Bishopom, stručnjakom iz područja sportskih programa osoba s posebnim potrebama, Johnom Simonom, voditeljem sporta i sportskih programa srednje škole St.Aloysius, London, Anette McLahlan sa Sveučilišta Roehampton i  Michaelom MacNeillom, suradnikom Arsenal Community organizacije, sportskim menađerom i nogometnim skautom.

Zanimljiv je i inspirativan bio prijem kod načelnika dijela Londona, Islingtona. Organizacija Arsenal Community počastila je članove tima iz Hrvatske ulaznicama za nogometnu utakmicu Arsenal - Dinamo, na kojoj je za momčad Dinama zaigrao bivši učenik varaždinske Druge gimnazije Marko Rog. Posebno je bio dirljiv trenutak nakon utakmice kada je Marko Rog predao ravnateljici škole i nastavniku TZK-a dres u kojem je nastupio.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci