Okupilo preko 50 djece iz čitave Hrvatske Foto: Hrvatski paraolimpijski savez

Varaždinci na Orijentacijsko-inovacijskom kampu za djecu s teškoćama u razvoju u Zagrebu

HPO | 30.1.2018. u 17:58h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Proteklog vikenda se u Zagrebu održao prvi Orijentacijsko-inovacijski kamp za djecu s teškoćama u razvoju, u sklopu kojeg se okupilo 50 djece iz cijele Hrvatske kako bi se pod vodstvom stručnih trenera i poznatih paraolimpijaca, okušali u plivanju, stolnom tenisu i atletici. Kamp je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor.

Djeca su u zagrebački kamp doputovala iz Osijeka, Tenje, Čakovca, Slavonskog Broda, Koprivnice, Zadra, Rijeke, Zagreba, Vinkovaca, Petrinje, Matulja, Bjelovara, Slunja i Varaždina. Odlično su se snašla u svim sportovima kroz koje su ih vodili stručni treneri, predvođeni bivšim paraolimpijcima Anom Sršen, Draganom Rakićem i Goranom Žeželjem.

Više od 12% hrvatske populacije čine osobe s invaliditetom, uključujući više od 40.000 djece mlađe od 19 godina. Djeca s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj su suočena s mnogobrojnim izazovima u svom svakodnevnom životu, čemu sigurno ne pridonosi činjenica kako samo 5,9% sportskih klubova u Hrvatskoj organizira programe sportova osoba s invaliditetom. Ovaj projekt tome nastoji stati na kraj.

thumbnail.jpg

- Sport je izuzetno hrabar i veliki korak za osobe s invaliditetom, a posebno je ključan za djecu s teškoćama. Ulaskom u sport djeca otkrivaju sebe kao optimistične, samouvjerene i hrabre osobe koje se ne boje suočiti sa životom, a upravo im to omogućuje projekt "Treneri velikog srca" - izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Kako bi se djeca više međusobno družila i upoznala, organizirane su i kino projekcije filmova o paraolimpizmu, motivacijski govori hrvatskih paraolimpijaca Ivana KatanušićaKristijana Vincetića i Anđele Mužinić, paraolimpijke i stolnotenisačice koja igra u paru sa Knegišćankom Helenom Dretar Karić, te igraonice i razni drugi zabavni sadržaji. Cjelokupnom programu se pridružio i jedan od najboljih hrvatskih gimnastičara – Mario Možnik.

- Roditeljska uloga je strašno važna. Na primjer, kada sam bio dijete mene moj otac nije štedio iako nemam nogu. Sada sam mu zahvalan što mi je želio dati do znanja kako mogu sve jednako kao i moji vršnjaci. Roditelji i treneri ne smiju oslobađati djecu s teškoćama u razvoju tjelesnog odgoja, već prilagoditi program da dijete može dati najbolje od sebe – makar istrčati samo 5 krugova - poručio je paraolimpijac Ivan Katanušić.

Orijentacijsko-inovacijski kamp nadogradnja je projekta "Treneri velikog srca" pokrenutog 2013. godine kako bi se djeci s teškoćama u razvoju diljem Hrvatske pružile ravnopravne mogućnosti uključivanja u sport. U sklopu projekta oformljeno je 20 sportskih škola (atletike, plivanja i stolnog tenisa). Do danas je u programu sudjelovalo više od 450 djece s teškoćama u razvoju, od kojih se 17 uključilo i u natjecateljski sport.

thumbnail_3.jpg

thumbnail_2.jpg

thumbnail_1.jpg