VARAŽDIN Za programe i aktivnosti sportaša i klubova osigurano 1,86 milijuna eura Foto: Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina

VARAŽDIN Za programe i aktivnosti sportaša i klubova osigurano 1,86 milijuna eura

VV | 11.4.2024. u 15:10h | Objavljeno u Sport

- Za programe javnih potreba u sportu i rekreaciji Grada Varaždina utrošeno 1.750.500 eura. Najveći dio ukupnog financijskog kolača otišao je na plaćanje troškova održavanja i funkcioniranja sportskih objekata i terena kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Rada Varaždina i financiranje djelovanja Zajednice. U tu svrhu isplaćeno je 565.550 eura, dok se za djelovanje sportskih udruga, zajednica i saveza isplatilo tek nešto manje, 542.530 eura - istaknuto je na redovitoj sjednici Skupštine Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina gdje je članovima predstavljeno financijsko izvjeće te izvješća o radu i djelovanju Zajednice u protekloj godini.

Značajan iznos, 136.600 eura izdvojeno je za programe poticanja i promicanja sporta, u koje ulaze financijske potpore vrhunskim sportašima, sportskim školama, perspektivnim sportašima, kao i sufinanciranje organizacija međunarodnih, državnih i memorijalnih sportskih priredbi, međunarodna suradnja, ali i programi Hrvatskog olimpijskog odbora i sportskih zajednica.

– U 2023. godini Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina brojila je132 članice, sportskih klubova koji dolaze iz 54 sporta. S 5718 registriranih sportašica i sportaša te sportašica i sportaša u sportskim školama, od kojih 3231 mlađih od 20 godina te oko 1500 rekreativaca, Grad Varaždin svakako možemo pozicionirati na sam vrh gradova u Republici Hrvatskoj s visoko razvijenom sportskom kulturom, odnosno shvaćanja korisnosti tjelesnog vježbanja – istaknuo je Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Skupstina1.jpg

Tijekom 2023. godine gradska sportska Zajednica nagrađivala je 20 perspektivnih i 24 vrhunski kategoriziranih sportaša, potpomogla rad 47 sportskih škola, sufinancirala rad trenera mlađih uzrasnih kategorija, financirala oko 2000 sportskih pregleda sportaša, sufinancirala redovno djelovanje 68 sportskih udruga te 18 sportskih udruga sportaša s invaliditetom, kao i brojne druge programe i aktivnosti.

– Sportska 2023. bila je vrlo uspješna godina za Varaždin u uvjetima kakvima se održavala. Mnogi uspjesi naših sportaša na europskim i svjetskim natjecanjima te u domaćim prvenstvima, samo su potvrda da se u klubovima i udrugama odlično radilo. Kao i dosadašnjih godina, veliki teret u klubovima podnijeli su sportski entuzijasti, zaljubljenici u sport u mnogim sredinama čiji su požrtvovni rad i ljubav bili čvrst temelj i oslonac mlađim uzrasnim kategorijama da im se omoguće čim bolji uvjeti za sportske aktivnosti – rekao je Runac i dodao da su veliki doprinos uspješnoj sportskoj 2023. godine dale i gradske strukture Grada Varaždina u neizmjernoj financijskoj pomoći i odličnoj suradnji.

Na Skupštini je potvrđen i Program javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2024. godinu kao i detaljan prijedlog raspodjele dijela sredstava. U ovoj godini varaždinskoj sportskoj zajednici na raspolaganju će biti ukupno 1.863.250 eura, od kojih će 67 sportske udruge temeljem važećih kriterija raspodijeliti 400.000 eura za sufinanciranje svojeg rada.

Značajna stavka je i sufinanciranje troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge u 2024. godini, za što su predviđena sredstva u iznosu od 190.000 eura. Zajednica je osigurala i 32.500 eura za rad 49 sportske škole, dok će klubovi i savezi koji okupljaju osobe s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imati na raspolaganju 18.500 eura.

Skupstina3.jpg

– Razmišljamo i o sportskoj izvrsnosti pa smo ove godine za perspektivne sportaše osigurali iznos od 10.000 eura, a u ovaj program je uključeno 20 varaždinskih sportskih nada. Također, za vrhunske sportaše predviđena su sredstva u iznosu od 35.000 eura – dodao je Runac.

Varaždin će u 2024. godini biti domaćin brojnih velikih nacionalnih i međunarodnih natjecanja, a Grad će njihovo održavanje sufinancirati s ukupno 69.000 eura. Riječ je o čak 62 natjecanja koje će ugostiti upravo Varaždin.

– S obzirom na veliku posvećenost koju njegujemo prema sportskim školama, sufinanciramo rad trenera za mlađe uzrasne kategorije za što smo ove godine osigurali iznos od čak 122.000 eura. Ovim programom pokrit ćemo 30 klubova koji će tako dobiti vrhunske stručnjake u radu s djecom i mladima – zaključio je Runac.