HVALEVRIJEDNO Novih 15 polaznika OB Varaždin završilo tečaj hrvatskog znakovnog jezika Foto: OB Varaždin

HVALEVRIJEDNO Novih 15 polaznika OB Varaždin završilo tečaj hrvatskog znakovnog jezika

Varaždinske vijesti | 28.2.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon što su početkom ove godine uručena prva uvjerenja o završetku tečaja hrvatskog znakovnog jezika medicinskim sestrama i tehničarima Opće bolnice Varaždin, 15 novih polaznika bogatije je za nova znanja i iskustva s tog područja.

Ovog puta, osim liječnika i medicinskih sestara i tehničara, tečaj su završili i članovi Udruge savjetovališta „Uz tebe sam“, udruge čiji je jedan od ciljeva omogućiti ravnopravno sudjelovanje osoba s teškoćama u razvoju u skladu s mogućnostima. Uvjerenja su polaznicima uručili pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić te predsjednik Upravnog vijeća OB Varaždin Zlatko Koračević.

- Svrha jednog takvog važnog i jedinstvenog projekta koji se provodi u Općoj bolnici Varaždin je da komunikacija između liječničkog odnosno medicinskog osoblja i pacijenta bude što kvalitetnija, jer često puta, uz naravno, dobivene rezultate pretraga, o toj komunikaciji ovise mnoge stvari. Poznavanje hrvatskog znakovnog jezika zasigurno razbija jedan strah i kod djelatnika bolnice i kod pacijenata kada se, s jedne strane, postavi pitanje kako na pravilan način pristupiti gluhoj osobi ili osobi oštećenog sluha, a s druge strane hoće li ta osoba razumijeti sve što joj je potrebno kako bi kvalitetno mogla obaviti potrebnu pretragu. Sve to dio je naših cjelokupnih napora da medicinske usluge varaždinske bolnice dignemo na jednu višu razinu – izjavio je prilikom uručivanja uvjerenja Koračević.

Provedba edukacijskog programa za zdravstvene djelatnike, odnosno medicinske sestre i tehničare vezana je uz projekt „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ u sklopu provedbene aktivnosti promicanja horizontalnih politika – pristupačnost za osobe s invaliditetom.

- Interes za ovakvom vrstom tečaja bio je i izvan svih očekivanja, no zbog organiziranosti i složenosti posla morali smo, nažalost, ograničiti broj polaznika. Stoga se nadam kako će se projekt nastaviti i dalje, kako bi se što više liječnika i medicinskih sestara mogli uključiti u njega, jer dobivena znanja uvelike će nam pomoći u našem daljnjem radu – istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić.

S njom se složila i glavna sestra na Odjelu za transfuzijsku medicinu OB Varaždin Ivana Horvat.

- S obzirom na to da radim na odjelu na koji dolaze razni pacijenti, pa tako i gluhe osobe, odnosno osobe oštećena sluha, stečena znanja i vještine uvelike će mi pomoći u mom daljnjem radu, u komunikaciji s tim osobama. Stekla sam uvid kako ti pacijenti funkcioniraju na svakodnevnoj razini, koje probleme možda imaju s nama čujućima koji im se ne znamo na pravilan način obratiti. Osim što će poznavanje hrvatskog znakovnog jezika doprinijeti kvalitetnijem funkcioniranju bolničkih službi, ono će olakšati i liječenje tih pacijenata, što je najvažnije – zaključila je Horvat.

Radionice učenja znakovnog jezika trajale su tri mjeseca, odnosno 50 školskih sati, a voditelji su bili prevoditelji hrvatskog znakovnog jezika iz Udruge gluhih i nagluhih Varaždinske županije, Jasminka Brlić i Ekrem Ahmić. Tečaj učenja znakovnog jezika prijavljen je i Hrvatskoj komori medicinskih sestara kao tečaj prve kategorije u sklopu prijave trajnog usavršavanja.

obv_znakovni_jezik_1.JPG

obv_znakovni_jezik_10.JPG

obv_znakovni_jezik_9.JPG

obv_znakovni_jezik_8.JPG

obv_znakovni_jezik_7.JPG

obv_znakovni_jezik_6.JPG

obv_znakovni_jezik_5.JPG

obv_znakovni_jezik_4.JPG