Vanja Šomođi i Nino Vinković 1. rujna startaju na jednom od najtežih ultramaratona današnjice

| 25.8.2017. u 10:24h | Objavljeno u Sport

Na startu utrke duge 170 kilometara sa 10.000 metara uspona, koja se trči po surovom terenu područja koje okružuje Mont Blanc, koji je sam po sebi simbol ljudske izdržljivosti, te kroz tri države i na kojoj se penje na deset vrhova u području oko Mont Blanca, 1. rujna biti će i dva Varaždinca – Nino Vinković i Vanja Šomođi.

Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) jedan je od najtežih ultra maratona današnjice i simbol ljudske izdržljivosti, koja za svakog ozbiljnog trkača ima kultni status. To je najnemilosrdnija europska utrka koja se trči po surovom alpskom terenu, veći dio staze je iznad 2000 metara nadmorske visine i trči se u različitim vremenskim uvjetima.

Prolazeći kroz rijeke, glečere i surov alpski teren i tri zemlje (Francuska, Italija i Švicarska), ova najnemilosrdnija europska utrka natjecatelje vodi na čak 10 planinskih vrhova. Sa startom i ciljem u Chamonixu, većina natjecatelja na stazi provede dvije noći, budući je vremenski limit za završiti utrku 46 sati i 30 minuta.

Vanji Šomođi je 2015.godine trebalo 45 sati, 23 minuta i 24 sekunde da stigne do cilja u Chamonixu i tako ostvari svoj san. Ove godine nastupa već drugi puta a s njime je i Nino Vinković, kolega iz kluba SRD 315 Sjeverozapad s kojim je protekle godine odradio brojne kilometre treninga i pripreme.

UTMB nije samo teško završiti, na nju se teško i kvalificirati. Za kvalifikaciju moralo se sakupiti 9 ITRA bodova u posljednje dvije godine, i to u maksimalno tri utrke. Nakon što se sakupe bodovi i izvrši prijava na utrku slijedi izvlačenje.

Samo sretnici dobivaju priliku, obzirom na znatno veći broj prijavljenih od ukupnog mogućeg broja sudionika. Iz kluba SRD 315 Sjeverozapad četiri trkača su se kvalificirala, ali u nemilosrdnom ždrijebu nisu svi imali sreće da budu izvučeni.