JESTE LI ZNALI Danas je Svjetski dan čokoladne torte, za mnoge najdražeg deserta Foto: Ilustracija/Pixabay

JESTE LI ZNALI Danas je Svjetski dan čokoladne torte, za mnoge najdražeg deserta

VV | 27.1.2021. u 19:19h | Objavljeno u Društvo

Čokoladna torta ima svoj dan koji se slavi danas: 27. siječnja.

Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se u 19. stoljeću, točnije 1847. godine u kuharici Elize Leslie. Prvi recept za čokoladnu tornu nije bio ni blizu onog kakve poznajemo danas: umjesto dodavanja kakao praha u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit, piše Večernji list.

Godinama se receptura mijenjala, pa su se tako u čokoladne torte počeli dodavati kakao prah, a čokoladna torta dobila je i glazuru.

Početkom 20. stoljeća čokoladna torta postala je omiljeni desert mnogih. Čokoladne torte danas se mogu kupiti zapakirane u trgovini, a riječ je o jednom od omiljenih deserata mnogih i danas.

U povodu Svjetskog dana čokoladne torte donosimo i jednan provjereno fini recept za nadaleko poznatu Sacher tortu:

Sastojci:

Tijesto:

140 g maslaca

160 g šećera

180 g čokolade (crna)

8 žutanjaka

120 g oštrog brašna

snijeg od 8 bjelanjaka

Glazura:

115 g čokolade

50 g šećera u prahu

žlica meda

1 dcl vrhnja za šlag (miksano)

1 vanili šećer

300 g marmelade

Priprema:

Izmiksati žumanjke zajedno sa šećerom. Maslac i čokoladu potrebno je otopiti na pari, a nakon toga sve zajedno pomiješati. U tu smjesu postepeno dodajke bjelanjke, koje ste predhodno istukli u čvrsti snijeg, te brašno.

Kalup za tortu premažite maslacem i pospijte brašnom, Ulijte pripremljenu smjesu i pecite na 170 oko 35, 40 minuta.

Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.

Marmeladom premažite donju polovicu torte i poklopite.

Glazuru napravite na način da čokoladu otopite na pari zajedno sa šećerom, u to dodajte žlicu meda, vani šećer i izmiksani šlag. Sve izmiješajte i pustite da se malo ohladi i prelijte preko torte.

Dobro ohladite.

Označeno u