Usvojen plan prihoda i rashoda ZSUGV-a za 2023. godinu

VV | 23.12.2022. u 12:16h | Objavljeno u Sport

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina u četvrtak je održala sjednicu Skupštine na kojoj je jednoglasno, temeljem Programa javnih potreba u sportu, usvojen plan prihoda i rashoda za 2023. godinu „težak” 1,8 milijuna eura, što je gotovo 15 posto više u odnosu na ovu godinu. Osim što će Zajednica nastaviti poticati i promicati sport, s posebnim naglaskom na bavljenje sportom od najranije dobi, u sljedećoj godini u planu je nekoliko kapitalnih projekata koji će unaprijediti uvjete varaždinskog sporta.

Riječ je o zamjeni kompletne cerade na Balonu 2 uz Sportsku dvoranu „Varaždin” u Graberju zbog dotrajalosti i prokišnjavanja čime će se osigurati kvalitetni uvjeti za treniranje borilačkih sportova. U idućoj godini Nogometni klub Varaždin kreće u preoblikovanje u sportsko dioničko društvo čime će se stvoriti daljnji uvjeti za djelovanje varaždinskog prvoligaša, a za to je osigurano 130 tisuća eura.

Također, na SD Graberje i SD Srednjoškolac niknut će solarne elektrane u vrijednosti od 62 tisuće eura s ciljem smanjenja godišnjih troškova energenata i poticanja zelene i obnovljive vrste energije. Za izgradnju natkrivene tribine radi osiguravanja daljnjih uvjeta za treninge i odigravanje utakmica svih dobnih kategorija na nogometnom igralištu u Hrašćici kojim upravlja Nogometni klub Varteks osigurano je 225 tisuća eura.

- Kao jedan od glavnih programskih ciljeva u okviru svog djelovanja, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina ima i nadalje zacrtano praćenje i usklađivanje sportskih aktivnosti svojih članica, poticanje i promociju sporta u skladu s nacionalnim programom sporta gdje centralno mjesto zauzimaju sportske aktivnosti djece i mladeži, provođenje sportskih programa, kreiranje Programa javnih potreba u sportu kao i sudjelovanje u njegovom ostvarivanju – objasnio je Alen Runac, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

Na temelju Programa potreba u sportu i rekreaciji vidljivo je kako su ciljevi Zajednice u 2023. godini daljnje ulaganje u sportski razvoj mladih dobnih kategorija, pružati najkvalitetnije moguće uvjete građanima i sportašima za sport i rekreaciju, racionalno i kvalitetno upravljanje sportskim objektima na području Grada, omogućiti postojanje i normalno funkcioniranje svih klubova koji svojim sportskim rezultatima pridonose popularizaciji i promidžbi varaždinskog sporta, vrhunskim i perspektivnim sportašima dati punu potporu i omogućiti im maksimalne uvjete za njihov rad i napredak te širiti suradnju s drugim sportskim savezima.

- Veliki doprinos i potporu Zajednici daju i tradicionalne sportske priredbe i manifestacije koje organiziraju sportske udruge u skladu sa svojim godišnjim programima, a koje će se održati 2023. godine i biti, kao i svih dosadašnjih godina, prepoznatljivi varaždinski sportski brand – kazao je Runac.

Tako će svoje mjesto na sportskom kalendaru i iduće godine zauzeti Novogodišnja utrka,Zimski sportski višeboj, proglašenje najboljih sportaša Grada Varaždina, Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina, Humanitarna utrka grada anđela, jednodnevne sportsko-rekreativne aktivnosti građana,Varaždinska biciklijada, Ljetni sportski višeboj, Sportski susret triju gradova – Varaždina, Lendave, Zalaegerszega, Europski tjedan sporta i Zdrav pokret.
Na sjednici Skupštine jednoglasno je usvojen i rebalans ovogodišnjeg plana prihoda i rashoda kojim su prihodi i rashodi povećani za oko 900 tisuća kuna.

Spomenimo i da će Varaždin iduće godine biti domaćin triju svjetskih prvenstava – Svjetskom prvenstvu u rukometu za juniore u kategoriji U19 koje će se održati od 2. do 13. kolovoza, Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje je na redu od 14. do 28. svibnja te Svjetskom prvenstvu u Combat savate boksu koje je na rasporedu od 19. do 23. srpnja.

Potrebno je naglasiti i kako Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih udruga obvezuje Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina da najkasnije do 31. prosinca donese financijski plan za sljedeću godinu, a u slučaju da varaždinsko Gradsko vijeće do kraja 2022. godine ne usvoji proračun koji sadrži i Program javnih potreba u sportu za 2023. godinu Zajednica će postupiti sukladno zaključcima Grada.