Enes Garibović s ocem Esadom uoči meča

USPJEH Varaždinski karatist Enes Garibović 7. na velikom Karate turniru u Istanbulu

| 26.9.2017. u 12:36h | Objavljeno u Sport

U Istanbulu se održao Karate1 Series A turnir, kvalifikacijski turnir na kojem se skupljaju bodovi za Olimpijske igre u Tokyu 2020. Turnir je okupio 1140 seniora i seniorki iz 75 zemalja svijeta.

Za hrvatsku karate reprezentaciju, nastupio je i član Karate kluba Varaždin Enes Garibović. U kategoriji seniora do 75 kilograma nastupilo je 150 natjecatelja. Prvo kolo Garibović je pobjedio predstavnika Engleske, Altona Browna rezultatom 4:1.

U 2. kolu bio je bolji od Gruzijca Tamazi Gochelashvilia rezultatom 3:0. U 3. kolu svladao je predstavnika Srbije Đorđe Salapura rezultatom 4:0. U osmini finala Garibović je pobijedio predstavnika Mađarske Ihora Popovycha rezultatom 2:0.

U četvrtfinalu se sastao s Japancem Kenom Nishimurom, i nakon Enesovog vodstva od 2:0, u zadnjim sekundama meča, Japanac je zaradio 3 boda uradivši nožni udarac u glavu, čime je u zadnjim sekundama meča preokrenuo rezultat i plasirao se u polufinale, te kasnije i u finale, što je Gariboviću omogućilo da se bori u repasažu, za brončanu medalju.

U repasažu Garibović je imao meč s najboljim karatistom svih vremena, Azerbajdžancem Rafaelom Aghayevom, koji je u svojoj bogatoj karijeri bio pet puta svjetski prvak (trenutačno je aktualni prvak svijeta), a i 11 je puta bio europski prvak.

U njihovom prvom međusobnom meču, koji je bio vrlo dinamičan s obje strane, rezultat je bio 2:1 za Aghayeva, čime je Enes Garibović zauzeo 7. mjesto u ukupnom poretku i osvojio dosta bodova, koji će ga podići na svjetskoj rang listi u kategoriji seniora do 75 kilograma.

Od ostalih hrvatskih natjecatelja, jedinu medalju na turniru, i to brončanu, osvojio je Anđelo Kvesić u kategoriji seniori +84 kilograma.

Sljedeći nastup Enesa Garibovića očekuje se na međunarodnom karate turniru Croatia Open, koji će se održati od 29. rujna do 1. listopada u Rijeci.