Umro bivši rukometaš Dujo Babić, član zlatne generacije varaždinske Slobode

| 19.3.2020. u 14:06h | Objavljeno u Sport

U Varaždinu je u 83. godini života umro profesor Dujo Babić, nekadašnji rukometaš varaždinske Slobode, član zlatne generacije tog kluba, kada su igrali Prvu saveznu ligu bivše države. S rukometnom loptom počeo se družiti 1952. godine i cijelo je vrijeme od juniorskog, seniorskog do veteranskog staža igrao samo za varaždinsku „Slobode“.

Bio je dugogodišnji kapetan ekipe odigravši više od 700 utakmica, a bio je član ekipe Slobode u najvećem usponu tog varaždinskog kluba koji je iz regionalne, međužupanijske, preko Druge lige došao od Prve savezne lige bivše države. Bio je član najbolje generacije varaždinske „Slobode“ koja je sudjelovala u tri sezone 1959.,1960. i 1962.na završnici Kupa bivše države gdje se plasiralo 16 najboljih ekipa u državi.

Momčad Slobode bila je prvak Hrvatske 1960. godine na turniru održanom u Varaždinu,, a ta je generacije 1962. godine postala prvak Druge savezne lige – zapad i time izborila plasman u prvoligaškom društvu. Varaždinci su dvije sezone igrali u najelitnijem klupskom rukometnom društvu bivše države. Prvu sezone Sloboda je bila deveta, dok su u sljedećoj sezoni kao jedanaesti ispali iz lige.

Nakon uspješne seniorske karijere sa svojim vršnjacima iz prvoligaških dana igrao je u veteranskoj konkurenciji u gradskoj i općinskoj ligi, nastupa na veteranskim turnirima u Umagu. Okušao se ,ali kratko i u sudačkim vodama, a iako je bio profesor tjelesne zdravstvene kulture nikada se nije okušao kao trener iako je imao ponuda. Pod njegovim vodstvo školske ekipe Rudarske škole gdje je bio profesor TZK –a gotovo u pravilu su bile među najboljim na natjecanjima na novom grada i regije,a nerijetko su ostvareni i plasmani na završnice državnog prvenstva.