U Lillehammeru svečano otvorene ZOIM Foto: Alexander Eriksson/Lillehammer 2016

U Lillehammeru svečano otvorene ZOIM

| 13.2.2016. u 10:02h | Objavljeno u Sport

Doskočište skijaške skakaonice Lysgardsbakkene bilo je u petak, 12. veljače, 22 godine nakon Zimskih olimpijskih igara 1994., ponovo mjesto svečanog otvaranja, ovaj put II. Zimskih olimpijskih igara mladih.

Svečanost je označila prvi od deset dana u kojima će se 1100 mladih sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 71 nacionalnog olimpijskog odbora natjecati u 70 disciplina sportova i sportskih grana na olimpijskom programu. Među njima su i hrvatski sportaši - biatlonac Mislav Petrović, monobobistica Karla Šola, skijaški trkači Gabrijela Skender i Jakov Hladika, snowboarder Tino Stojak te alpski skijaši Lana Zbašnik i Samuel Kolega.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja nosio je petnaestogodišnji Tino Stojak, mlada nada hrvatskog snowboarda. Inače, na olimpijskim igrama mladih nema defilea sportaša, kao što je to slučaj na OI i ZOI, već mladi sportaši zajedno ulaze na stadion i zauzimaju svoja mjesta na tribinama, dok stjegonoše uz najavu izlaze na pozornicu.

- Na ovim je Igrama važna vaša ljubav prema sportu, ali i učenje i dijeljenje s drugima. To je bit olimpijskih igara mladih: okupiti mlade sportaše iz čitavoga svijeta kako bi uživali u natjecanju i prijateljstvu. Došli smo slaviti vrijednosti olimpizma - izvrsnost, prijateljstvo i međusobno poštovanje - poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach mladim natjecateljima.

Igre je otvorio kralj Harald. Osvajačica olimpijske medalje i najuspješnija skijaška trkačica svih vremena Marit Bjorgen predala je olimpijsku baklju princezi Ingrid Alexandri od Norveške kojoj je, isto kao i njezinom ocu, krunskom princu Haakon 1994. godine, pripala čast da upali olimpijski plamen.

Program otvaranja osmislila je 34-godišnja režiserka Sigrid Strom Reibo, a ispričala je priču o životnom putu dječaka koji postaje sportaš te živi i voli sport i radost koju mu on pruža. Ideja je bila na zabavan i istodobno dirljiv način prikazati Norvešku i što to znači biti Norvežanin.

ZOIM Lillehammer su nakon Singapura 2010., Innsbrucka 2012. i Nanjinga 2014. četvrto izdanje OIM-a.

Naše sportaše već sutra očekuju prva natjecanja - superveleslalom i nova disciplina kros slobodnim stilom u skijaškom trčanju.