U 96. godini preminuo Vilim Pap, jedan od osnivača i dugogodišnji blagajnik TK Marathon 95

Varaždinske vijesti | 29.4.2022. u 12:18h | Objavljeno u Sport

Jučer je u 96. godini života preminuo najstariji član i jedan od osnivača Trkačkog kluba Marathon 95 Vilim Pap, dugogodišnji blagajnik i jedan od članova bez kojeg nije bilo zamislivo funkcioniranje kluba.

Rođen je 23.01.1927. godine u Držimurcu – Međimurje. Završio Viši pedagošku školu u Zagrebu, smjer matematika – fizika. Od 1951. do 1965. godine radio na više mjesta u Hrvatskoj u višim razredima osnovne škole, a od 1965. godine kao nastavnik matematike na Elektro – strojarskoj školi u Varaždinu sve do odlaska u mirovinu 1990. godine.

Rekreativnim sportovima – planinarstvom se počeo baviti od 1950. godine i za to vrijeme prošao sve slovenske i zagorske planine, 4 puta Biokovo, Velebit. Godinama je svake nedjelje ujutro odlazio autobusom prema Ivancu da bi se popeo na vrh Ivančice koju je "osvojio" oko tisuću puta, a od toga je 104 puta "istrčao" po cesti do vrha u sklopu zimske cross-lige ili utrke za Dan grada Ivanca.

1979. godine, uključuje se u aktivnije u cestovno trčanje. Oduševio ga je "Varaždinski pokret trčanja" koji vode pok. Mladen Mavar – Cena i Boris Kožar. U prve 2-3 godine napravio je nekoliko duljih pješačkih ruta, a 1978. godine krenuo na prvu utrku na 10 km u Kuršanec.

Na svoj prvi maraton odlučuje se 1984. godine s 57 godina. Pretrčao je okruglo 50 maratona, s time da je zadnji bio 2006. godine u Trevisu. Još je pretrčao 4 Čazme, 188 polumaratona ili sveukupno oko 500 utrka.

Nakon odlaska ing. Mladena Mavara nastaje praznina i tada animira nekoliko trkača za cestovno trčanje i odlaze na trke kod nas, u Sloveniju, Mađarsku i Austriju.

Jedan je od animatora i inicijatora osnivanja trkačkog kluba “Marathon 95” Varaždin, gdje kao član IO i blagajnik pomaže i radi na širenju kulture trčanja.

Dao je i doprinos kod organizacija cross - lige “Drava”, zimske brdske lige "Ivančica", brdske utrke "Ivančica" kao i Varaždinskog polumaratona.

Govorio je da je važno što duže biti aktivan, trčati, a osim trčanja važno je i druženje. Još je bio aktivan u klubu esperantista, turističkih vodiča, ...

Bio je animator druženja s prijateljima trčanja iz Várpalote – Mađarska, kamo se odlazilo svake godine sredinom 10. mjeseca. U svojoj 80- oj godini je još uvijek bez problema sudjelovao na mnogim utrkama, najviše polumaratonima, a maraton samo kad nema vremenskog limita.

Kao jedan od najstarijih trkača nakupio je mnogo medalja i pehara. Često je govorio: "Nekad sam uživao u njima, a sada je važno stići na cilj i dobro se poslije osjećati, a medalje i pokali dobro dođu, ali više nisu važni, jer ih nemam više kamo spremati".

Posljednji ispračaj Vilima Papa bit će u ponedjeljak, 2. svibnja, na varaždinskom Gradskom groblju u 12:45 sati.