Turnir za pomoć izgradnji regionalnog centra za djecu s teškoćama u razvoju

| 4.12.2015. u 13:45h | Objavljeno u Sport

Danas u 16 sati u sportskoj dvorani Life class Termi Svetom Martinu počinje malonogometni turnir  na tragu želje da se pomogne izgradnja Regionalnog centra za djecu s teškoćama u razvoju „Boja neba“.  

Zaigrat će glumci  Ivica Pucar, Zijad Gračić, Alen Šalinović, Žarko Potočnjak, Ivan Magud, Ozren Opačić, boje medija branit će Hrvoje Hrengek, Ante Brkljačić , Boris Jelavić, Robert Jelečević, Luka Petrinec s HTV-a ,RTL-ovci Marko Vargek  i Tomislav Jelinčić te Milan Stijelja Nova TV, Marko Šivak HR, Marko Pavić iz Večernjeg Lista. Njima će se suprotstavit ekipe grada Čakovca na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem, Međimurske županije kojiu predvodi župan i novopečeni -saborski zastupnik Matija Posavec, policajci, vatrogasci, toplica Sv.Martin i čakovečkih gospodarstvenika. Regionalni Centar za djecu s teškoćama u razvoju „Boja neba“ jedinstven je projek ne samo u Hrvatskoj, već i u ovome dijelu Europe.

- Bit će to  centar koji će na jednom mjestu osigurati dijagnostiku, ranu intervenciju, terapije i rehabilitaciju za svu djecu, bez obzira na stupanj i vrstu teškoće. Novost koju centar donosi su i mobilni timovi, organizirani tako da dolaze u kraj gdje djeca kojima su potrebne terapije i rehabilitacija žive, te da se ondje odvija većina terapija, a ne da roditelji djecu voze i po nekoliko desetaka kilometara do defektologa i ostalih neophodnih terapeuta - istaknula je jedna od autorica i inicijatorica ovog projekta Tamara Peras.

Višnja Horvat, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije i također jedna od autorica projekta dodaje: - Regionalni centar „Boja neba“ je zapravo pilot-projekt koji bi nakon oživljavanja mogao uvesti dosta reda u ostvarivanje socijalnih prava djece s teškoćama u razvoju, jer će pod jednim krovom djeca dobiti svu potrebnu njegu i skrb, te neće biti potrebno financirati brojne udruge  koje ubiru novac od države i lokalnih zajednica, a taj novac je nemalo puta utrošen u neke druge svrhe.

Udruga za sindrom Down, Međimurska županija i Grad Čakovec, potpisat će kao partneri sporazum o osnivanju Ustanove „Boja neba“, što je preduvjet da kao partner u projekt uđe i Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje jako pozitivno gleda na isti, jer će zbrinjavati djecu s područja cijele regije a otvara i mogućnost prekogranične suradnje s Mađarskom i Slovenijom te otvara put do novca iz europskih fondova.
HRT se već iskazao kao medijski partner 2013., kada je u sklopu humanitarne akcije Uz nas niste sami za taj centar skupljeno gotovo pola milijuna kuna.

Uz gotovo pola milijuna kuna prikupljenoga od humanitarke, centar će od Međimurske županije dobiti vrijedno zemljište u Čakovcu, a grad Čakovec odreći se komunalne naknade vrijedne više od 250 tisuća kuna. Uz lokalnu zajednicu koja doista ima sluha i senzibiliteta, te uz toliko dobrih ljudi dobre volje, poput naših nogometaša volontera, naši mališani ne moraju brinuti za bezbrižniju budućnost.