Sudionici današnje konferencija za novinare u prostorijama ŽNS-a Foto: Dražen Novosel

FOTO: Sve je spremno za nedjeljni susret futsal reprezentacija Hrvatske i Japana

| 26.11.2015. u 13:51h | Objavljeno u Sport

Uoči nedjeljne prijateljske utakmice futsal reprezentacija Hrvatske i Japana,koja će se igrati u nedjelju, 29. sudenog u 18 sati u varaždinskoj sportskoj dvorani na Dravi, danas je u prostorijama Županijskog nogometnog saveza održana konferencija za novinare. Nazočili su joj Boris Durlen, predsjednik Komisije za mali nogomet Hrvatskog nogometnog saveza, Marinko Mavrović prvi trener hrvatske futsal reprezentacije, Kristijan Grbeša hrvatski futsal reprezentativac i tajnik ŽNS-a i Središta Sjever Ivan Novak.

- Što se tiče organizacijskog dijela za ŽNS utakmica već može početi, sve pripremne radnje odradili smo na zadovoljstvo svih. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 20 kuna, a možemo biti zadovoljni i odazivom, a moram napomtu da imamo pomoć Županije i Grada, koji su otkupili ukupno 500 ulaznica, koje ćemo podijeliti srednjim školama. Reprezentacija Hrvatske će u subotu u 11 sati biti na glavnom gradskom trgu popularnom Korzu, gdje će se također podijeliti pedesetak ulaznica. Ulaznice će se prodavati i dva sata prije početka utakmice na blagajnama dvorane na Dravi, a očekujemo da će susretu nazočiti od dvije do dvije i pol tisuće gledatelja. Najavljen je dolazak veleposlanika japana u Hrvatskoj sa suprugom i dvojicom djelatnika veleposlanstva i osiguranje utakmice bit će na najvišoj razini. Dio od ukupnog prihoda od ulaznica ići će u humanitarne svrhe, a kome će se dio sredstava donirati odlučit će HNS i ŽNS - naglasio je Novak.

- Grad Varaždin ima privilegiju ugostiti reprezentacije Hrvatske i Japana, koja je prvak Azije, s time da Japan po prvi puta dolazi u Hrvatsku. Nije slučajno da je za domaćina ove utakmice izabran Varaždin, jer imamo dobru suradnju sa čelnim ljudima u ŽNS-u. Imate prekrasnu dvoranu, a mislim da se takav nivo utakmica mora igrati u vrhunskim objektima. Ušli smo u proces priprema hrvatske futsal reprezentacije za kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati od 10. do 14. prosinca u Osijeku. Igrači su dosta umorni i potrošeni u prvenstvima, a u ovom susretu vidjet ćemo gdje smo, jer i Japan i mi smo u fazi priprema. U narednih desetak dana očekujemo da se momčad pripremi i da pokušamo ostvariti prvu ili drugu poziciju na kvalifikacijama u Osijeku. S tih se pozicija ide u play off, gdje očekujemo dvije utakmice kroz koje se, ako pobijedimo, možemo direktno kvalificirati na SP 2016. u Kolumbiji. Bilo bi dobro za ovu generaciju da prođe kvalifikacije i da se nakon 2000. godine opet kvalificiramo na Svjetsko prvenstvo, iako sada imamo izuzetan kontinuitet plasmana na tri Europska prvenstva zaredom -rekao je Durlen.

Hrvatska je reprezentacija bila pozvana u Japan prošle godine, zahvaljujući izborniku Mate Stankoviću, koji ima dobar odnos s izbornikom Japana, inače španjolskim stručnjakom.
- U Tokyju i u Kobeu odigrali smo dvije utakmice, pri čemu je jedna završila neriješeno, a drugu smo, nekompletni, izgubili. Zahvaljujući našim dobrim odnosima Japan nam je nakon samo godinu dana uzvratio posjet, iako se obično čeka četiri do pet godina da Japan negdje gostuje. Japan je jučer doputovao u Hrvatsku, smješteni su u Zagrebu, a jutros su već imali trening u dvorani Sutinska Vrela - rekao je Durlen.

Za varaždinsku utakmicu pozvano je 16 igrača, među kojima neće biti jednog od stožernih igrača hrvatske futsal reprezentacije Daria Marinovića.
- Jučer nam je javljeno iz Španjolske da se Marinović ozlijedio i pokušat ćemo ga osposobiti za kvalifikacije u Osijeku, iako će to biti teško, jer je imao rupturu mišića. Dva igrača, Babić i Jelavić igraju u Italiji i u Varaždin dolaze u nedjelju ujutro, jer će još u subotu navečer igrati redovito prvenstveno kolo, a u ponedjeljak će nam se priključiti golman Bilić - kazao je Durlen.

- Od kada je izborničku funkciju preuzeo Mato Stanković naša je reprezentacija, uz pomoć HNS-a, iz treće ušla u prvu jakosnu skupinu, što je izuzetno bitno za daljni napredak reprezentacije i kvalifikacija. Okupljanjem u Varaždinu započinjemo pripreme za Svjetsko prvenstvo, a nakon tih kvalifikacija čekaju nas pripreme od 8. siječnja za Europsko prvenstvo početkom veljače u Srbiji. Igrači su dosta umorni, sezona je naporna, a  bitno je da se u početku nitko ne ozljedi i da se kroz petnaestak dana uspijemo dobro pripremiti za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo - napomenuo je prvi trener hrvatske futsal reprezentacije Marinko Mavrović.

- Veselim se nastupu u Varaždinu, a nadam se da će u dvorani u nedjelju biti puno navijača, koji će gledati dobar susret nas i Japana. Uvjeren sam da ćemo na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo biti među prve dvije ekipe koje će iči u dodatne kvalifikacije. Što se tiče Europskog prvenstva dobili smo dosta tešku grupu, ali vjerujem u ovu generaciju koja je sposobna napraviti velike stvari - naglasio je hrvatski reprezentativac Kristijan Grbeša.

 

Galerija slika