Dvjestotinjak kneginečkih vinogradara na predavanju o fitoplazmi Foto: Općina Gornji Kneginec

Dvjestotinjak kneginečkih vinogradara na predavanju o fitoplazmi

I.D./Varaždinske vijesti | 28.2.2017. u 10:29h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dvjestotinjak vinogradara i vinogradarki s područja općine Gornji Kneginec odazvalo se predavanju temu "Zlatna žutica vinove loze – Fitoplazma", koje je Udruga vinogradara i voćara "Varaždinbreg" organizirala 16. veljače.

Predavač je bio magistar znanosti i dipl.ing. agronomije Milorad Šubić, koji je napomenuo da je kod fitoplazme riječ o mikroorganizmima iz razreda Mollicutes. Mogu preživjeti samo u kukcu - vektoru, i floemu biljke domaćina gdje ometaju tok hranjivih tvari i hormonsku ravnotežu biljke. Fitoplazma se rasprostranjuje zaraženim sadnim materijalom i kukcima (vektorima).

Vinova loza je domaćin nekoliko različitih vrsti fitoplazmi. Bolesti vinove loze uzrokovane fitoplazmom nazvane su zajedničkim imenom "žutice vinove loze". Iako pripadaju različitim robusnim skupinama, simptomi i štete koje fitoplazme uzrokuju obično su slični te ih se ne može vizualno međusobno razlikovati.

Simptomi žutica vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti i samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku.

Fitoplazmom zaraženi trsovi pokazuju čitav niz simptoma:
a) rubovi lišća počinju se uvijati prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, lisna ploha požuti kod bijelih, a pocrveni kod crvenih sorata vinove loze, dok dijelovi lista nekrotiziraju. Lišće je uslijed nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva. Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od zaraženog.
b) patološke promjene vidljive su na mladicama. Skraćeni su internodiji pa je lišće gušće raspoređeno. Odrvenjavanje mladica je poremećeno, tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju već ostaju zelene, pa se tijekom zime smrzavaju i propadaju.

Za epidemijsko širenje zlatne žutice vinove loze u vinogradu odgovoran je zasad jedini poznati prirodni vektor, američki cvrčak, koji je prenosi hranjenjem sa zaraženog trsa na zdravi trs. Osim vektorom, fitoplazma (Flavescence dorée - FD) rasprostranjuje se i zaraženim sadnim i reprodukcijskim materijalom.

Program suzbijanja američkog cvrčka

Suzbijanje američkog cvrčka u vinogradima se provodi na ličinkama i odraslim oblicima u najmanje dva tretiranja.

Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje u prvoj polovici lipnja do trećeg razvojnog stadija ličinke, a drugo tretiranje provodi se početkom srpnja, tj. dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja.


- Ukratko, iskorjenjivanje zlatne žutice zahtijeva energične i drastične fitosanitarne mjere, koje se sastoje u krčenju i uništenju zaraženih trsova, pa čak i čitavih vinograda, te obaveznom suzbijanju vektora – američkog cvrčka - rekao je u svom izlaganju Milorad Šubić, koji se na završetku predavanja osvrnuo i na prvu zaštitu vinove loze u početku vegetacije.

Nakon predavanja za sve okupljenje vinogradarke i vinogradare organizirano je zajedničko druženje i domjenak uz razmjenu iskustava o uzgoju vinove loze.