Sara Kolak Foto: IAAF

Sara Kolak: Želim se što prije vratiti normalnom ritmu treninga

| 13.4.2020. u 17:20h | Objavljeno u Sport

Nakon što su Olimpijske igre u Tokiju odgođene za jednu godinu, a aktualna sezona u sportu prolongirana sve dok se ne razriješi situacija s korona virusom, mnogim sportašima nije preostalo drugo nego održavati formu individualnim treningom, često unutar svoja četiri zida te čekati trenutak kada će ponovno krenuti natjecateljska sezona. Kao i u svim ostalim sportovima, kraljica sportova, atletika, trenutačno je na odmoru, sva su natjecanja odgođena ili pauzirana. Ludbreška zlatna olimpijka bacačica koplja Sara Kolak s nestrpljenjem u Oslu čeka početak sezone koja bi, da nije bilo pandemije, krenula u svibnju.

Nedostatak kvalitetnog treninga

- U ovoj se situaciji vidi koliko sport ovisi o državi u svakom pogledu. S obzirom na to da je kretanje ograničeno i sportski centri su zatvoreni, i iako kod kuće možete dosta toga nadoknaditi i napraviti, ovisno o sportu kojim se bavite, to ipak nije kvalitetan trening i definitivno nam treba povratak na atletske centre i povratak na stari ritam da trening bude kvalitetan. U nekim državama, poput Švedske, gdje se sportski centri nisu zatvorili može se normalno trenirati tako da varira tko se nalazi u kakvoj situaciji i u kojoj državi - rekla je Kolak. Kao što je napomenula, nisu sve države u istoj poziciji. U Hrvatskoj se krenulo s oštrim mjerama pa je osim ograničavanja kretanja zabranjeno okupljanje više od dvije osobe na javnim površinama, a što se sporta tiče otkazani su svi treninzi. U Norveškoj su na snazi blaže mjere što Kolak omogućuje da nastavi normalnijim ritmom treniranja.

- U Norveškoj nije toliko strogo kao što je kod nas u Hrvatskoj. Nije zabranjeno kretanje po javnim površinama pa se snalazimo s treningom primjerice u parku. Prilagodili smo se nekako tim uvjetima, ali se, srećom, već polako nagađa da bi se uskoro mogli otvoriti sportski centri i stadioni te trening centri, ali s ograničenim brojem korisnika, vjerojatno samo za profesionalne sportaše, uz pridržavanja aktualnih zabrana da više od četvero ljudi ne smije biti u grupi, uz socijalno distanciranje - pojasnila je Kolak.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...