Šafarić: Dinamo, može imati krizu igre ili rezultata, ali je jak i znamo da nas čeka ozbiljna utakmica Foto: Dražen Novosel

Šafarić: Dinamo, može imati krizu igre ili rezultata, ali je jak i znamo da nas čeka ozbiljna utakmica

| 17.2.2024. u 09:02h | Objavljeno u Sport

Nogometaše Varaždina sutra u sklopu 23. kola SuperSport HNL očekuje nadmetanje s Dinamom na maksimirskom stadionu, a taj su susret na redovitoj konferenciji za novinare u klubu najavili trener i sportski direktor Nikola Šafarić te novopridošli napadač Marko Dabro (26).

- Prije svega, čestitao bih Dinamu na odličnom rezultatu, stvarno je odigrao vrhunsku utakmicu u Sevilli koja mu je digla i samopouzdanje tako da smo svjesni da nas čeka težak posao. No, i mi smo se digli fizički i psihički. Dolazimo polako u stanje koje želimo, atmosfera u svlačionici je odlična i mislim da ćemo spremni dočekati dvoboj s Dinamom. Dečkima je to šansa da odigraju jedan derbi, derbi kola pred ja mislim puno ljudi na tribinama, da uživaju, pa da se pokušamo suprotstaviti Dinamu na najbolji mogući način i da idemo po pozitivan rezultat. E sad, koliko ćemo biti pravi vidjet ćemo, no dat ćemo sve do sebe da odigramo jednu dobru utakmicu - rekao je uvodno Šafarić.

Kakva je situacija igračkim kadrom? Matija Kolarić je otišao u Vukovar ’91...

- Kolariku bih se zahvalio na svemu što je napravio za ovaj klub. Skupa smo došli 2016. u ovaj klub kad se počeo dizati, on je naš, domaći dečko, bio je i kapetan, stvarno je puno doprinio situaciji u kojoj se sada nalazimo. Htio je probati negdje drugdje, imao je i inozemnih ponuda, no odlučio se za Vukovar i ja mu želim stvarno puno sreće i zdravlja u karijeri. Kući je uvijek dobrodošao. Što se, pak Marka Dabra tiče, dobili smo kvalitetnog igrača, treba se samo prilagoditi kao i svi drugi novi koji su došli. Mislim da je ova sredina pristupačna i da se svi novopridošli tu ugodno osjećaju, barem se nadam, a ako još nije tako sve ćemo napraviti da bude. Dakle, samo trebaju svi novi dečki biti strpljivi i polako se nametnuti u našem ritmu treninga i utakmica pa će nam biti od veklike pomoći - naglasio je Šafarić.

Po svemu sudeći imat će na raspolaganju sve igrače za sutrašnji ogled s Dinamom.

- Bila je neka sitna ozljedica Gudelja, vidjet ćemo još kakvo je stanje nakon treninga, no manje-više su svi zdravi”.

Tomislav Ivković je u posljednjoj HTV-ov emisiji Stadion u komentaru utakmice Varaždina rekao da preporuča Šafariću da više u veznom koristi mlade snage. Kako šef struke Varaždina to komentira?

- Puno je lakše s televizije komentirati druge, sa strane… Puno puta sam slušao starije i iskusnije trenere kako razmišljaju kroz medije, a onda kad promijene radno mjesto, onda je to malo drugačije razmišljanje, tako da… Mislim da smo mi svojim radom i zalaganjem pokazali da imamo neki zacrtani put, no za sve treba vremena. Ako ćemo konkretno o imenima, Lusavec je nakon duže vremena i kaljenju u Dugopolju odigrao dobru utakmicu protiv Lokomotive, ušao protiv Rudeša, postepeno ćemo mi naše mladiće uvađati, definitivno će dobti ove sezone veću šansu. Mi svakodenvno o njima pričamo, gledamo da ulovimo dobar tajming, da im ne dajemo prevelike zadaće, da im ne bude to sve previše nego da kada dobiju šansu da budu spremni za nju. Dakle, vodimo brigu o njima, a mislim da je ovo proljeće idelano da netko od njih iskoči kada dobije šansu, tako da je Ivković rekao samo nešto o čemu mi već duže vrijeme razmišljamo i definitvno i mi znamo da imamo dobre mlade igrače. No, hvala mu na savjetu - komentirao je Šafarić.

Dinamo dočekuje Varaždin nakon pobjede nad Betisom, koliko je to Modre emotivno ispraznilo?

- Mislim da je puno, vidjet ćemo u nedjelju kako će se ponašati. Pokazali su da imaju veliku širinu, radili su zamjene, a kvaliteta nije padala. Dinamo je Dinamo, može imati krizu igre ili rezultata, ali je jak i znamo da nas čeka ozbiljna utakmica. U situaciji kakva je sad s Dinamom, s puno oscilacija, uspona i padova, jedna utakmica kao ta u četrvtak može te napuniti samopouzdanjem kojim možda uzimaš zalet za utakmice koje dolaze, tako da ćemo vidjeti kako će se ta pobjeda u Sevilli odraziti na Dinamove igrače. No, sigurno ih je napunila samopouzdanjem. Bit će goropadni, a na nama je da pokušamo maksimalno odgovoriti na tu njihovu goropadnost i na domaći teren. Zadnji put su domaću utakmicu protiv Gorice odradili zaista vrhunski - ističe Šafarić.

Trener Varaždina upitan je da li navijao za Dinamo protiv Betisa?

- Generalno uvijek navijam za hrvatske klubove, bilo kako da se zovu, u bilo kojem europskom natjecanju, tako sam odgajan, tako gledam na hrvatski nogomet i hrvatsku reprezentaciju, ne trebaju se raditi nikakve podjele, a svatko može svoje mišljenje- poručio je Šafarić.

Napadač Marko Dabro ove je zime odabrao Varaždin za povratak u HNL. Zašto baš Varaždin?

- Nije bilo puno dvojbi, ovo je bila najkonkretnija ponuda, osjetio sam da bih se ovdje mogao dobro uklopiti u momčad te u grad i sredinu, zato sam izabrao Varaždin kao destinaciju - rekao je rođeni Vinkovčanin, koji je bio najmlađi debitant u HNL-u (16 godina i dva dana). Matični klub mu je Cibalia, gdje se najviše formirao kao igrač.

Otišaoje zatim u Fiorentinu, vratio se u Vinkovce, pa bio u Gorici, Bravu, Bijelom Brdu, Lokomotivi, Kini, Latviji i eto ga sad opet u Hrvatskoj, u Varaždinu. Svugdje je tresao mreže…

- Mislim da sam sad iskusniji i spremnjiji te da mogu jako dobro parirati u zahtjevima HNL-a. Očeujem puno od sebe, a i momčad je kvalitetna, tako da nema brige. Meni je HNL najbolja liga na svijetu, najviše je pratim, ne samo zato što sam iz Hrvatske, nego je baš volim. Pratim i druge, inozemne lige, no jako mi je drago da se ove sezone vodi borba između Dinama, Hajduka i Rijeke, da se jako puno igrača vraća u Hrvatsku, da rade iskorake, to je dobro za ligu i za Hrvatsku - smatra Dabro.

Mladi ste otišli u Fiorentinu, zašto se tamo niste uspjeli nametnuti?

- Dobio sam mononukleozu po dolasku u Italiju, što mi je poremetilo planove, no na kraju nemam što žaliti za nečim. To je život. Imao sam takav put i idem dalje u nove pobjede - odgovorio je Dabro.

Je li vas ikad kontaktirao Dinamo, dok ste bili mlađi?

- Je, naravno. Ako ste dobri kao mladi Dinamo vas uvijek traži, no nije se realiziralo - rekao je Dabro.

Gledao je u četvrtak Dinamo u Sevilli protiv Betis. Čemu se nada u sutrašnjem nadmetanju?

- Jako mi je drago da je Dinamo pobijedio, to nam je samo još veći motiv, bit će bolja atmosfera na stadionu, a mi nemamo ništa za izgubiti i možemo doći u nedjelju na utakmnicu i samo uživati. Nemamo neki pritisak da moramo napraviti rezultat, ali zašto ne? - rekao je Dabro.

U kakvom ste stanjku fizički?

- Osjećam se super! Imam pravo igrati napokon tako da… Teren će, naravno, biti jedino mjerilo, no ono što ja vidim po sebi je da sam u jako dobrom stanju - zaključio je novi napadač Varaždina.

Susret će se na maksimirskom stadionu igrati sutra od 17 sati i 10 minuta, a sudit će Ante Terzić iz Podstrane.