Roko Farkaš: Posao sam odradio u kvalifikacijama, a polufinale je bilo samo nagrada

| 17.6.2024. u 15:00h | Objavljeno u Sport

Na nedavnom Europskom atletskom prvenstvu u Rimu, koje je održano od 7. do 12. lipnja, nastupilo je i troje atletičara iz Varaždinske županije, od kojih su dvoje članovi varaždinskog Atletskog kluba Sloboda - Jana Koščak i Roko Farkaš.

Devetnaestogodišnji Roko Farkaš bio je najmlađi muški hrvatski predstavnik u Rimu, ali neiskustvo nastupa na velikim seniorskim natjecanjima nije se osjetilo.

U kvalifikacijskoj utrci na 200 metara trčao je 20.70 sekundi, čime je ostvario ne samo osobni već i seniorski hrvatski rekord, kojeg je 43 godine u svom vlasništvu imao također atletičar varaždinske Slobode Željko Knapić, s 20,76 sekundi. 

Do rekorda je stigao slavivši u svojoj skupini trkača,u kojoj je bio prvi, a sveukupno je bio sedmi od 21 trkača koji su se natjecali u ovoj disciplini. U polufinalu je u svojoj skupini ostvario sedmo vrijeme s 20,95 sekundi i na žalost ostao bez finala.

- Jako sam sretan zbog državnog rekorda,. Znao sam da je rekord dugovječan, ali nisam znao da je star čak 43 godine - rekao je uvodno Farkaš.

- Utrka je bila jako, jako dobra. U kvalifikacijama je konkurencija bila vrlo jaka, neki su i među najbržim sprinterima na svijetu, što je zapravo bilo dobro jer su me na neki način povukli. Odgovarala mi je sedma staza u kvalifikacijama jer je dosta blaži zavoj, a što mi odgovara pošto sam viši rastom. Očekivao sam da će Čeh i Litvanac nešto pokušati na kraju utrke jer su imali jako dobre rezultate ove sezone, a osim toga imaju i jako dobru završnicu. Međutim, na ovoj utrci imao sam jako dobru završnicu i zadnjih 20-30 metara odvojio sam se od njih. Kada sam, prilikom ulaska u cilj vidio rezultat 20.71 bio sam šokiran, a kada je na službenim rezultatima objavljeno vrijeme 20.70 još sam više bio sretan. U tim trenucima jednostavno nisam znao da li bih plakao ili se veselio jer je jako puno emocija prošlo kroz mene i kvalitetno smo se pripremali za Europsko prvenstvo - rekao je Farkaš.

Opširnije čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti....