Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker Foto: Hrvatski nogometni savez

Putem video konferencije održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza

Varaždinske vijesti/Hrvatski nogometni savez | 17.12.2020. u 14:04h | Objavljeno u Sport

Putem video konferencije danas je održana sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza kojom je iz sjedišta Saveza rukovodio predsjednik HNS-a Davor Šuker. Na početku sjednice, predsjednik Šuker poželio je ugodan rad svima skupštinarima, zahvalivši im na prilagodbi novim radnim okolnostima uzrokovanima epidemijom virusa SARS-CoV-2. Prije početka rada Skupštine, prisutni su se minutom šutnje prisjetili svih preminulih iz nogometne organizacije od posljednje sjednice koja je održana u prosincu 2019. godine.

Predsjednik Šuker se na početku obratio okupljenima prigodnim govorom:

“Štovana gospodo, sve vas srdačno pozdravljam pred kraj turbulentne nogometne godine koja je donijela puno neizvjesnosti i nepovoljnih okolnosti uslijed globalne pandemije koronavirusa. Morali smo se privikavati na novonastale okolnosti, nogomet je u jednom razdoblju stao u cijelom svijetu i tek tad smo uvidjeli koliko nam je silno nedostajao i kolika je važnost njegove uloge na globalnoj razini. Na sreću, život je krenuo dalje, napravljeno je sve da se nogomet više ne prekida i to je najbitnije. Dokle god bude trajala pandemija bit ćemo oprezni, poštivati sve epidemiološke mjere i protokol “novog normalnog”, ali vjerujem da će i to uskoro biti iza nas pa ćemo opet moći uživati u istinskom nogometnom ozračju uz povratak gledatelja na tribine, jer nogomet se u prvom redu ipak igra zbog navijača.”, rekao je Šuker.

 Predsjednik verifikacijske komisije Darko Podnar podnio je izvještaj u kojem je ustanovljeno da su na sjednici prisutna 53 zastupnika, uz osam odsutnih. Skupštinari su potom usvojili izvješće verifikacijske komisije, predloženi dnevni red te zapisnik s prošle sjednice.

Članovi Skupštine su usvojili materijale koje nisu imali prilike usvojiti na proljeće, kada zbog epidemije nije održana predviđena sjednica Skupštine. Tako su usvojeni Izvješće o radu Izvršnog odbora i drugih tijela Saveza za 2019. godinu te Završni račun za 2019. godinu, objavljen na internetskim stranicama HNS-a. Usvojene su i promjene financijskog plana za 2020. godinu, nastale uslijed izmjena u kalendaru natjecanja i programu aktivnosti, uzrokovanih globalnom pandemijom.

Članovi Skupštini usvojili su i program rada za 2021. godinu te prijedlog financijskog plana kojeg je predstavnika voditeljica odjela financija i računovodstva Ružica Bajrić:

"Plan je napravljen na osnovu kalendara natjecanja, programskih aktivnosti Saveza i izvršenja prethodnih godina. I inače je teško planirati u nogometu jer ovisimo o rezultatima i okolnostima na koje ne možemo utjecati, a sada još teže zbog epidemije, no moramo se prilagoditi takvim uvjetima."

Planirani su prihodi od 267.220.000,00 kn te rashodi u iznosu od 256.020.000,00 kn, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 11.200.000,00 kn. Imenovani su članovi izborne i žalbene komisije na mandat od četiri godine, a kako nije bilo molbi za ublažavanje kazni, istoimena Komisija nije bila imenovana niti se glasovalo po toj točki.

Pri kraju sjednice, prisutnima se obratio izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić:

"Iza nas je teška godina i zato moram pohvaliti sve sportske djelatnike u klubovima, članove Skupštine i Izvršni odbor na čelu s predsjednikom Šukerom, jer smo se uspješno nosili sa svim izazovima. Među rijetkim smo savezima u Europi koji su uspješno okončali natjecanja u muškom, ženskom i malom nogometu, i probali smo cijelo vrijeme razmišljati nekoliko koraka unaprijed. Ne bismo uspjeli da nismo imali dobru suradnju. Rezultati pokazuju da smo radili dobro, i da smo imali kvalitetnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite te Ministarstvom turizma i sporta kojima se također zahvaljujem. Imali smo i odličnu suradnju s Uefom i Fifom, pri čemu nam je od velikog značaja članstvo našeg predsjednika u Izvršnom odboru Uefe."

Na kraju sjednice na kojoj su sve odluke usvojene jednoglasno, predsjednik Šuker je naglasio:

"Nadam se da će ova pandemija što prije završiti, da će nam cjepivo koje dolazi omogućiti da igramo EURO s navijačima i da ćemo sljedeći puta imati priliku održati sjednicu Skupštine kako smo inače i navikli - uživo, licem u lice. Hvala vam na vašem doprinosu!"