Projekt „6 škola – 5 sportova“ nastavlja se i ove godine

| 4.11.2015. u 20:43h | Objavljeno u Sport

Odlično prihvaćen projekt Grada Varaždina i Zajednice športskih udruga Grada Varaždina „6 škola – 5 sportova“, koji je prošle godine proveden prvi put, imat će svoje izdanje i ove godine. Od 9. studenog do 18. prosinca u šest varaždinskih osnovnih škola ponovo će se provoditi projekt koji je namijenjen svim zainteresiranim učenicama i učenicima od 1. do 4. razreda.

Zahvaljujući projektu Grada i Zajednice, učenicima je omogućeno besplatno bavljenje sportskim aktivnostima iz područja atletike, nogometa, rukometa, sportske gimnastike i graničara pod stručnim nadzorom profesora kineziologije. Pokrovitelj projekta je Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Zajednica športskih udruga Grada Varaždina je provoditelj svih aktivnost, dok osnovne škole Grada Varaždina osiguravaju sportske objekte i termine za provođenje aktivnosti.

U projekt su uključene sve škole, osim Sedme osnovne škole, za koju se očekuje da će se uključiti iduće godine budući da osnovnoškolci i iz tog dijela grada pokazuju veliki interes za bavljenje sportom i druženje kroz sport. U projekt „6 škola – 5 sportova“ mogu se uključiti i djeca iz OŠ Sv. Uršula prema terminima i lokaciji dvorane koja im najviše odgovora.

Projekt u trajanju od 6 tjedana obuhvaća treninge i natjecanja u sportovima za koje učenici iskazuju najveći interes: atletici, nogometu, sportskoj gimnastici, rukometu i graničaru. Treninzi će se provoditi dva puta tjedno po dva školska sata. Uključivanje učenika je na dobrovoljnoj osnovi, sportovi će se rotirati po svim školama, tako da će se učenici baviti svim ponuđenim sportovima. Obavijesti o terminima učenici će dobiti u svojim matičnim školama.

Razlozi pokretanja projekta su što većem broju osnovnoškolaca ukazati na korisnosti tjelesnog vježbanja te upoznati djecu s osnovama različitih sportova. Kroz projekt djeca će steći nova motorička znanja, poboljšat će se njihove motoričke sposobnosti i kvalitetno će se popuniti njihovo slobodno vrijeme. Projekt ima i socijalnu komponentu budući da će ga isključivo provoditi kineziolozi koji su, unatoč stečenim diplomama i visokoj stručnoj naobrazbi, još uvijek na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Na ovaj način omogućuje im se stjecanje određene zarade do pronalaska zaposlenja.