Emil Milihram Foto: Martin Novosel

Povratak prvaka Milihrama: Strašno puno mi znači ovaj naslov, jer je ujedno i pobjeda nad samim sobom

Dražen Novosel/Martin Novosel | 27.5.2019. u 18:00h | Objavljeno u Sport

Varaždinski kanuist Emil Milihram je na rijeci Soči šesti put osvojio naslov prvaka Europe u disciplini C-1 classic, čime se svrstao među najuspješnije kanuiste svih vremena, a po broju europskih titula čak je nadvisio legendarnog Talijana Vladi Panatu. Osim pojedinačnog zlata Milihram je na EP-u u kajaku i kanuu na divljim vodama na rijeci Soči u slovenskom Bovecu, osvojio i dvije ekipne bronce.

- Jako dugo vremena nije me bilo na sportskoj sceni. Nakon 2016. upao sam u privatne probleme, koji su mi radili velike smetnje, i na životnom i na sportskom planu. Početkom 2018. te sam probleme sanirao. Krenuo sam s novim životnim režimom, u tišini, da ne kažem čak i u tajnosti. Počeo sam opet veslati, više za sebe, i uvidio da mi jako dobro ide, a primijetio sam i da se nešto jako pozitivno sa mnom dešava. Primijetio sam da to nekud vodi, ali nisam ništa daleko unaprijed razmišljao, već sam išao iz dana u dan, ali nije bilo loših dana. Radio sam u miru i tišini i dogurao do tog, europskog zlata, za kojeg mogu reći da sam ga očekivao, iako znam da su već svi digli ruke od mene i da su me otpisali - rekao je Milihram.

Sjajan nastup Milihrama na Europskom prvenstvu iznenadio je hrvatsku sportsku javnost, s obzirom na to da se posljednje dvije godine i pol godine nije više toliko natjecao, a i kada se prošle godine vratio na stazu došao je tek do 11. mjesta na Svjetskom prvenstvu. Unatoč rezultatu koji ga je razočarao, odlučio je još jače trenirati što ga je i dovelo do toga da je šesti puta u karijeri osvoji naslov europskog prvaka. Uspjehom na Europskom prvenstvu, Milihram se svrstao među najuspješnije kanuiste svih vremena, a po broju europskih titula nadvisio je legendarnoga Talijana Vladi Panatu, koji u svojim vitrinama ima čak devet naslova svjetskog i pet titula europskog prvaka.

- Kada sam osvojio svoj šesti naslov, Vladi je došao do mene,u nevjerici se nasmijao i rekao mi je “Grande, grande”. To mi puno znači, jer ga smatram izvanserijskim sportašem, čovjekom i borcem, svojim idolom, kojeg sam gledao kada sam počinjao. Kada se sjetim njegovih rezultata, naravno da mi jako puno znači priznanje takve osobe. Strašno puno mi znači ovaj naslov, ne mogu ni opisati riječima koliko mi znači jer on ujedinjuje ne samo sportski rezultat, nego i pobjedu nad samim sobom. Ovom sam pobjedom svom problemu zadao posljednji udarac - naglasio je Milihram.

Ostatak intervjua s Emilom Milihramom pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti!