Potresna priča Emila Milihrama: Sport me spasio od alkoholizma Foto: Kanu klub Končar

Potresna priča Emila Milihrama: Sport me spasio od alkoholizma

VV/Sportske novosti | 21.5.2019. u 16:13h | Objavljeno u Sport

Proslavljeni varaždinski kanuist Emil Milihram, višestruki svjetski i europski prvak, od 2017. član zagrebačkog Kajak kanu kluba Končar, iznenadio je novinare na konferenciji za medije održanoj nakon što je prošlog tjedna osvojio još jednu titulu prvaka Europe.

Kako pišu Sportske novosti, osim osvrta na Europsko prvenstvo na rijeci Soči, novinari su čuli i životnu priču ovog 36-godišnjeg sportaša, nefriziranu, sirovu i stvarnu.

Naime, Emil Milihram u nekoliko se navrata opraštao od natjecanja, posljednji put 2016.

- Tada sam nestao sa sportske scene jer sam imao određenih zdravstvenih problema koje sam morao posložiti. Odlučio sam da ne krećem više dalje s treniranjem toliko dugo dok ne posložim sve te kockice koje sam trebao - rekao je Milihram, a na pitanje novinara o kakvim je zdravstvenim problemima bila riječ, rekao je:

- Zeznuta stvar... Ma, zapravo mogu reći. Ovisnost o alkoholu! S tim sam imao jako puno problema, posrtanja i padova, dizanja i padanja, tako da sam rekao samome sebi da dok ne stanem s obje noge na zemlju, neću ulaziti u ništa jer je to osnova osnove. Nikako nisam mogao uhvatiti priključak sa stvarnošću, prelomiti neke stvari, samo sam se dizao i padao. Iza mene su i tri bolnička liječenja od alkoholizma - iskren je bio Milihram.

Istaknuo je da mu je u toj borbi uvelike pomogao upravo sport.

- Spasio me, definitivno. Ne usuđujem se niti razmišljati što bi bilo sa mnom da nije bilo sporta. No, najvažnije od svega bilo je to prelomiti u glavi. Zato bih htio da ovaj moj sadašnji uspjeh, ova europska medalja, posluži svim mladim ljudima koji se bore s bilo kakvom ovisnošću da vide da je izlaz moguć - poručio je Milihram.

Na pitanje je li imao kakvu podršku sa strane, od okoline, bližnjih... odgovorio je:

- Ne, solo sam to gurao. I mislim da je tako najbolje. Sam sam se doveo u tu situaciju, sam sam se i morao izvaditi, to je najbolji put. Morao sam nešto poduzeti kada sam već došao do ruba - rekao je Milihram.