FOTO: Paraolimpijski odbor Italije u posjetu Varaždinskim Toplicama i Varaždinu

| 12.7.2016. u 09:46h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Izaslanstvo Paraolimpijskog odbora Italije boravilo je proteklih nekoliko dana u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, gdje su zajedno sa predstavnicima Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina obišli sportske objekte na kojima su prošle godine održane Europske igre mladih za osobe s invaliditetom.

Obzirom da se iduće godine Europske igre mladih za osobe s invaliditetom održavaju u listopadu u Genovi, talijanska delegacija, koju je predvodio Dario Della Gatta, predsjednik Paraolimpijskog komiteta provincije Genova, stigla je u Varaždin kako bi se na licu mjesta upoznala sa načinom organizacije te sportske manifestacije.

Izaslanstvo iz Italije, točnije iz Genove, zanimale su pojedinosti organizacije tog zahtjevnog natjecanje za koje su varaždinski organizatori primili brojna priznanja Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Razmjena iskustava stečenih tijekom održavanja Europskih igara mladih za osobe s invaliditetom u srpnju prošle godine u Varaždinu bila je glavna tema međusobnih razgovora s talijanskom delegacijom. Pokazali smo im borilišta na kojima su organizirana natjecanja te upozorili na koje bi moguće probleme mogli naići u organizaciji, ali i način kako smo mi te probleme rješavali na varaždinskom primjeru – rekao je glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak.

Predstavnici Zajednice i gosti iz Italije obišli su stadion „Sloboda“ na kojem su održana atletska natjecanja. Goste je posebno zanimao pristup terenu, ali i ostalim prostorijama unutar stadiona koje su koristili natjecatelji.

Zanimala ih je i priprema borilišta za bacačke discipline te način organizacije prostora za suce i delegate. Također, zanimale su ih i pojedinosti oko klasifikacije stupnja invaliditeta natjecatelja.

Na Kapucinskom trgu, koji je prošle godine bio mjesto otvaranja i zatvaranja sportske manifestacije, gosti su se upoznali s načinom organizacije svečanosti otvorenja i samog defilea natjecatelja.

Delegacija je posjetila i Javnu ustanovu Gradski bazeni gdje su upoznati s načinom organizacije natjecanja u plivanju. U Varaždinskim Toplicama obišla su Osnovnu školu gdje su održana natjecanja u boćanju te Hotel „Minerva“ u kojem su bili smješteni natjecatelji.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta provincije Genova, Dario Della Gatta, zadovoljan je posjetom i onime što je vidio u Varaždinu i Varaždinskim Toplicama.

Oduševilo me sve što sam vidio u ovih nekoliko dana i moram priznati da moramo uložiti još dosta napora da organizacijski dostignemo igre u Varaždinu. Europske igre mladih za osobe s invaliditetom održane u Varaždinu postavile su određene standarde koje ćemo se mi svakako potruditi barem zadržati na natjecanju idućeg godine u Genovi – zaključio je Gatta.

Prvog dana u obilasku borilišta bili su i predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora, predsjednik Ratko Kovačić i glavni tajnik Ticijan Komparić te Kruno Zadro i Ruža Markešić.

Kovačić je još jednom pohvalio organizaciju igara prošle godine u Varaždinu, a gostima iz Italije zaželio puno sreće u organizaciji igara slijedeće godine.

Na prošlogodišnjim Europskim igrama mladih za osobe s invaliditetom u Varaždinu, sudjelovao je 231 sportaš s invaliditetom iz 22 europske zemlje.

Galerija slika