Janja Matijašec igračica je STK Varaždin Foto: Dražen Novosel

Ovaj vikend počinje nova sezona stolnoteniske Superlige, u konkurenciji STK Varaždin i STK Starr

VV/HSTS | 17.9.2021. u 18:48h | Objavljeno u Sport

Ovog vikedan počinje novo prvenstvo u stolnoteniskoj Superligi i kod žena i kod muškaraca. U muškoj konkurenciji je 12 klubova, kod žena 10, u obje konkurencije ispast će posljednja dva kluba.

Naslove brane dubrovački Libertas Marinkolor i zagrebački dr. Časl. Novi članovi muške Superlige su STK Zagreb i MSCT Čakovec, a kod žena u najveći rang hrvatskog stolnog tenisa ušli su Požega i Zagreb.

Zbog pandemije nas čeka još jedna izazovna ligaška sezona, koja će se kao i lani igrati s po dva susreta po danu ili vikendu, zavisno o muškoj i ženskoj ligi, a završetak u ovoj godini je 5. prosinca.

Libertas Marinkolor je lani osvojio drugu titulu prvaka, i na tom putu su ostvarili maksimalne 22 pobjede. U obranu titule idu s istim kadrom - Filip Čipin, lani s omjerom 23-0, Miho Simović i Tomislav Japec. Na prvi pogled dovoljno za borbu za novi naslov prvaka, ali sigurno im neće biti lagano.

Za vratom će im puhati varaždinski Starr, koji je mijenjao sastav. Nema više Leona Šanteka i Danijela Mijatovića, ali vratio se Nikola Horvat, a uz Ronalda Ređepa, Tan Ruiwua i Iranca Amiri Nia Soroosha, prijavljena su i dva Indijca, Shounak Shinde i Mandar Hardikar.

Ako su te dvije momčadi po prijavljenim igračima za nijansu jače od ostale konkurencije, ne znači da će to tako i biti. Naime, nekoliko momčadi ima jako zanimljiv kadar te će krajnji ishodi zavisiti o više faktora.

Kod djevojaka naslov brani dr. Časl. Zagrepčanke će u pohod na sedmu uzastopnu titulu, ukupno devetu. Lanjsku sezonu su završile neokrznute (20-0), a na dobrom putu su da tako ostane i ove sezone.

Dio ekipe je od lani, a to su Mirela Đurak Blažičević, Dorina Srebrnjak i Ni Xia Lian, otišle su Ivana Tubikanec i Ruskinja Svetlana Mohnačeva, a kao pojačanja je dovedena Klara Cakol, Još su registrirane 32-godišnja Kanađanka Zhang Mo, 38. igračica svijeta, te 25-godišnja Korejka Kim Byeolnim, 256. igračica na svijetu. Moćno, premoćno za hrvatske prilike. Pehar će teško iz Dedića...

Najveća konkurencija dolazi iz Duge Rese. Aquaestil je ostao bez Andree Pavlović, ali potpisana je Lea Rakovac. Nakon nekoliko godina neigranja povratak talentirane Rakovac je najveće pozitivno iznenađenje.

Registrirana je i 18-godišnja Amerikanka Amy Wang, 129. igračica na svijetu, a tu je i iskusna Xue Han Vukelja, koja je lani upisala 30 pobjeda i tek dva poraza te je bila najkorisnija igračica lige. Također, dovedena je i mlada reprezentativka Sena Smailji.

TIS je slabiji nego lani, ostali su bez najbolje igračice Klare Cakol, te će okosnicu ekipe činiti Marta Vukelić, Sunčica Zajec, Ana Švarc i Hanna Lončarević.

Bit će im teže zadržati treće mjesto, pogotovo jer je Varaždin jači nego lani. Uz već provjerenu Petru Petek, lani je bila druga igračica lige po učinku (30-4), dovedena je Srpkinja Dragana Vignjević. Tu su još Janja Matijašec, Karla Franović i Jelena Vukelić.

Lani se dugo vodila borba tko će izbjeći posljednja tri mjesta odnosno ispadanje u niži rang, i u to je bilo uključeno gotovo polovina lige. Izjednačenost dobrog dijela lige i neizvjesnost bi mogla obilježiti i ovu sezonu.