Olimpijski festival vrtića Varaždina: Više od 50 vrtićaraca pokazalo biciklističke vještine

VV | 23.5.2023. u 18:46h | Objavljeno u Sport

Smijeh, veselje, rekreacija i odlična zabava vladali su u utorak na vanjskom igralištu kod sportske dvorane Graberje gdje je više od 50 mališana iz devet varaždinskih dječjih vrtića demonstriralo svoju spretnost i svoje biciklističke vještine. Naime, u sklopu ovogodišnjeg jubilarnog 20. olimpijskog festivala dječjih vrtića Grada Varaždina, vrtićarci su se okušali u vožnji bicikala na biciklističkom poligonu.

Iako naglasak dječjeg olimpijskog tjedna nije na plasmanu, već aktivnom sudjelovanju, mališani su pokazali zavidnu razinu upravljanja biciklom i savladavanja prepreka te je u tijesnoj bodovnoj razlici poredak vrtića slijedeći: DV Trakošćanska, DV Bajka, DV Čira-Čara, DV Dravska, DV Biškupec, DV Sveta Uršula, DV Panda, DV Zeko, DV Koprivnička.

Riječ je o dugogodišnjoj manifestaciji koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Grada Varaždina organizira Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, a tradicionalno okuplja više od 600-tinjak djece iz svih varaždinskih dječjih vrtića.

Kako je naglasila Anica Sitar, stručna suradnica u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina i koordinatorica ovog projekta, njihov je glavni cilj djecu od najranije dobi potaknuti na bavljenje sportom.

- Olimpijski festival dječjih vrtića iz godine u godinu raste, okuplja sve veći broj mališana, njihovih odgojitelja i roditelja što nas izuzetno veseli. Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina raznim projektima i programima nastoji uključiti što veći broj građana u sportske i rekreativne aktivnosti, a posebnu pažnju pridajemo našim najmlađima budući da znamo koliko je važno usaditi ove zdrave navike od malih nogu. Bavljenje sportom nije važno samo za fizičko zdravlje, već i za mentalno, razvija socijalne vještine, timski duh i stvara nova prijateljstva te djecu potiče na boravak na svježem zraku što je posebno važno u današnje vrijeme kada je tehnologija uzela maha - poručila je Sitar.

Cilj događanja, osim rekreacije, bio je i naučiti djecu prometnim pravilima i prometnoj kulturi kako bi bili sigurni sudionici prometa. Upravo zato cijeli se događaj odvio u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Hrvatskim autoklubom.

Dražen Serini, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu postaje Prometne policije Varaždin, istaknuo je kako je važno djecu od malih nogu naučiti prometnoj kulturi.

- Djeca do 16. godine moraju nositi zaštitnu kacigu i ujedno se kretati po biciklističkoj stazi ili traci, a ako ih pak nema onda uz desni rub kolnika. Kako bismo spriječili prometne nesreće u kojima su sudionici djeca, bitno je na samom početku naučiti ih upravljati biciklom, stabilnosti upravljanja biciklom te provjerama koje su dužni napraviti. Osim pravilnog upravljanja biciklom, važna je i njegova ispravnost, a djecu je važno i naučiti prepoznavanju prometnih znakova i njihovom značenju - pojasnio je Serini.

Tomislav Pintek, stručni voditelj autoškole u Autoklubu Varaždin, poručio je kako će ovo događanje djeci itekako pomoći u budućnosti kako bi se danas, sutra mogli samostalno snalaziti u prometu.

- Hrvatski autoklub intenzivno surađuje s policijom, budući da znamo da su upravo djeca najranjiviji sudionici u prometu. Mnogi vrtićarci će po prvi puta biti sami u prometu tek kada krenu u osnovnu školu zbog čega ih je važno prije naučiti prometnim znakovima, prometnoj kulturi i prometnim pravilima - kazao je Pintek.

U vožnji bicikla okušao se i šestogodišnji Jan iz Dječjeg vrtića Trakošćanska, koji ga je naučio voziti s četiri godine.

- Veselim se vožnji bicikla. Važno je baviti se sportom da budem jak, veseo i sretan - rekao je Jan.

Olimpijski festival dječjih vrtića Grada Varaždina nastavlja se natjecanjem u teniskom višeboju koje je na redu u srijedu od 10 sati na teniskim terenima Varteks.