Od danas do nedjelje Varaždin domaćin stolnotenisačima iz cijelog svijeta

| 28.8.2023. u 10:09h | Objavljeno u Sport

U varaždinskoj Areni počeo je WTT Youth Contender koji je okupio 330 igrača iz 39 zemalja. Po broju sudionika ovo je drugi najjači događaj u povijesti varaždinskog turnira, koji organizira Hrvatski stolnoteniski savez u suradnji sa STK Varaždin.

Rekord je bio 2019. kada je varaždinski turnir bio jedan od četiri najjača u svijetu, tadašnja Golden serija. Sada to nije slučaj, ovaj turnir je jedan od mnogobrojnih turnira za mlade, ali brojke su opet impresivne. I to je samo što se tiče natjecatelja. Ukupno će na turniru biti oko 500 sudionika (trenera, sudaca itd.)

- Prvotno su brojke bile i veće, ali bilo je nešto sitno otkazivanja. Sve očekivano, ali mi smo super zadovoljni. U jubilarnom desetom izdanju vraćamo se na brojke od prije pandemije. Drago nam je da je prepoznata kvaliteta grada, turnira, smještaja, dvorane i naše organizacije - istaknuo je Tomislav Crnadak, direktor turnira.

Prve godine, 2013., nastupilo je 152 igrača, 2014. - 173., 2015. - 205, a 2016. - 191. Veći skok i probijanje granice od 200 sudionika zabilježeno je 2017., kada se natjecalo 265 igrača, a već sljedeće godine bilo ih je 302.

Rekordna je bila 2019. kada su u Varaždinu igrala 350 stolnotenisača i stolnotenisačice iz 43 zemlje. Nakon stanke zbog korone, u 2021., nastupila su 257 igrača, a 2022. - 240.

Sada su brojke opet odlične brojke i u Varaždinu će se gledati odličan stolni tenis u mlađim kategorijama. Natjecat će se ukupno u deset kategorija, pet muških i pet ženskih.

U najstarijoj kategoriji, U-19, prva nositeljica je Egipćanka Hana Goda, koja je četvrta igračica svijeta. Kod dečkiju prvi nositelj je Tajpežanin Chang Yu-An, inače sedmi igrač svijeta. Prvih deset nositelja su svi igrači iz svjetskog Top-a 50.

Najviše natjecatelja dolaze iz Kanade, Austrije, Poljske, Indije, Njemačke, Japana i Kine...

- Cilj je i dalje ostati u ovoj seriji turnira, jer nama je bitna masovnost i veći broj naših sudionika. Sada će nastupiti oko 40 naših mladih igrača, u većoj seriji turnira brojke naših bi bile puno manje. To nama nije cilj, mi smo razvojni turnir, pomažemo hrvatski sport i stolni tenis - dodao je Crnadak.

Za razliku od prethodnih godina igrat će se na većem broju stolova, njih 12, a novost je da će turnir tijekom svih dana imati streaming.

Također, očekuje se i dolazak gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja, kao i da će turniru po prvi put nazočiti i Vladimir Samsonov, koji je u tvrtki Tibhar zadužen za marketing i promociju.

Svakako godi da će našem turniru nazočiti legendarni stolnotenisač, koji je obilježio jednu eru svjetskog stolnog tenisa, kao i da će turniru nazočiti predstavnik renomirane njemačke tvrtke, koja je ujedno službeni sponzor hrvatske reprezentacije.