U palači Herzer predstavljena knjiga "Tito": Njegova biografija je i dalje fascinantna Foto: Krešimir Đurić

U palači Herzer predstavljena knjiga "Tito": Njegova biografija je i dalje fascinantna

| 13.1.2016. u 11:26h | Objavljeno u Društvo

"Bez obzira što mi mislili o njemu, Tito je tema koja neće tako brzo sići s dnevnog reda, još uvijek vrlo aktualna, a svatko danas ima svoje mišljenje o Titu. Takva osoba zaslužuje ovako velik prostor" rečeno je na sinoćnjem predstavljanju knjige "Tito" autora Slavka i Ive Goldsteina održanom u palači Herzer.

Biografija Josipa Broza Tita na 912 stranica nastajala je punih 35 godina, a sasvim je slučajno izašla na 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata.

- Mi smo objavili knjigu 35 godina nakon smrti Josipa Broza Tita jer nikad nije ni prerano ni prekasno da se objavi neko djelo. U svakom trenutku kad povjesničar piše o nekoj osobi ili događaju, uvijek piše iz pozicije vremena u kojem se sam našao - rekao je Ivo Goldstein dodavši kako je njegova biografija i dalje fascinantna iako danas postoje različita, često proturječna, mišljenja o Josipu Brozu Titu.

Sve velike Titove ideje koje su obilježile njegov život, i Jugoslavija, i socijalizam, i nesvrstanost kao pokret propale su, istaknuo je Goldstein, a Tito danas ne može biti neki putokaz, barem ne u dijelu svojih dilema, ali biografija govori velikim svojim dijelom i o onima koji su dio svojih života proveli u toj socijalističkoj Jugoslaviji.

Kako je istaknuo Ivo Goldstein, pisanje se svodi na pojednostavljivanje pro i kontra, a jedna od stimulacija pisanja Titove biografije bila je ideja obojice da se počne pisati kao prava historigrafija s pravom istinom.

- Ja sam autor 80 posto tekstova u knjizi, dok je moj otac napisao 20 posto tekstova, uglavnom početak knjige, odnosno od rođenja Tita do 1939., odnosno 1940. godine. Smatram da smo time postigli jednu ravnotežu u knjizi - rekao je Ivo Goldstein.

Slavko Goldstein preživio je to doba. Rođen je 1928. godine, a kad je počelo Titovo doba, već je bio u partizanima tri godine. Tita je sreo samo jednom.

- Sad kad sam se spremao za pisanje, otkrio sam mnogo novih detalja koji mi se tad ili nisu činili važnim ili nisam mogao njih ni saznati. Ja sam pisao prvi dio, 200 strana, o formiranju Titove ličnosti, a naročito me zanimalo njegovo moskovsko razdoblje, koje je njega formiralo. On je iz Moskve izašao vrlo rezerviran prema staljinizmu i mislio je svoje, a to što je mislio svoje izbilo je naglo nakon njegove smrti u sukobu sa Srbijom - naveo je Slavko Goldstein.

Više o predstavljanju knjige "Tito" kao i intervju s veleposlanikom Ivom Goldsteinom o stanju u Francuskoj nakon terorističkih napada pročitajte u idućem broju Varaždinskih vijesti...