NK Varaždinu UEFA-ina licenca i licenca za HNL, NK Varteksu odbijena licenca za Drugu NL

Varaždinske vijesti | 25.4.2024. u 14:59h | Objavljeno u Sport

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2024./25. za Uefina klupska natjecanja, uključujući Uefinu Ligu prvakinja te SuperSport HNL, Prvu NL i Drugu NL, objavljeno je na portalu Hrvatskog nogometnog saveza.

NK Varaždin dobio je UEFA licencu i licencu za HNL, dok je NK Varteks odbijena licenca za Drugu NL.

Na odluke Komisije za licenciranje HNS-a, klubovi čija je molba za licencu odbijena mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2024.

U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2024., objavljeno je na portalu Hrvatskog nogometnog saveza.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i Licencu za Drugu NL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2024. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2024.

Dotad (31. 3. 2024.) su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 28. 2. 2024. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike) te prema Uefi i davatelju licence – HNS-u.

Prije navedene obveze ne smatraju se dospjelima ako su do 31. ožujka 2024. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen pisani sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom.

Odjel za licenciranje klubova HNS-a je tijekom Središnjeg postupka licenciranja u stalnoj pisanoj i usmenoj komunikaciji sa svim tražiteljima licence.

Po zaprimljenim molbama klubova – tražitelja licence i njihove dokumentacije, Odjel za licenciranje klubova HNS-a, odnosno svaki od stručnjaka za pojedinu skupinu kriterija, ocjenjivao je ispunjavaju li tražitelji licence kriterije i druge uvjete za dobivanje licence propisane Pravilnikom.

Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS-a - tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima.

Komisija za licenciranje HNS-a obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koje su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o molbama za licence:

UEFA licence za 2024./25.

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. HNK GORICA, Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d., Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
6. NK OSIJEK s.d.d., Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
8. NK SLAVEN KOPRIVNICA, Koprivnica
9. NK VARAŽDIN, Varaždin

Licence za UEFA Ligu prvakinja za 2024./25.

1. ŽNK HAJDUK, Split
2. ŽNK OSIJEK, Osijek

Licence za HNL za 2024./25.

1. GNK DINAMO, Zagreb
2. HNK GORICA, Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d., Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula
5. NK LOKOMOTIVA, Zagreb
6. NK OSIJEK s.d.d., Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka
8. NK RUDEŠ, Zagreb
9. NK SLAVEN KOPRIVNICA, Koprivnica
10. NK VARAŽDIN, Varaždin
11. NK ZRINSKI OSJEČKO 1664, Osijek

*Napomena: Licenca za HNL vrijedi i za natjecanje u Prvoj NL i Drugoj NL

Licence za Prvu NL za 2024./25.

1. NK CROATIA, Zmijavci
2. NK KUSTOŠIJA, Zagreb
3. NK MLADOST, Ždralovi
4. NK OPATIJA, Opatija
5. NK SOLIN, Solin
6. HNK VUKOVAR 1991, Vukovar

*Napomena: Licenca za Prvu NL vrijedi i za natjecanje u Drugoj NL

Licence za Drugu NL za 2024./25.

1. NK BJELOVAR, Bjelovar
2. NK DUBRAVA TIM KABEL, Zagreb
3. NK DUGO SELO, Dugo Selo
4. NK KRK, Krk
5. HNK SEGESTA, Sisak
6. NK ZAGORA, Unešić