Nikola Kosec sudjelovao na Europskom prvenstvu u plivanju za osobe s Down sindromom

MGA/VV | 29.9.2019. u 16:08h | Objavljeno u Sport

Na 5. Otvorenom Europskom prvenstvu u plivanju i sinkroniziranom plivanju za osobe sa Down sindromom koje se održalo od 15. do 22. rujna u Olbi na Sardiniji u Italiji Hrvatsku su predstavljale Lucija Mijolović iz PK Zadar iz Zadra, Petra Vićan i Marija Pinjuh iz PK Natator iz Zagreba te jedini muški predstavnik Nikola Kosec iz PK Vidra iz Varaždina.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji od 17 zemalja; Argentine, Danske, Estonije, Gibraltara, Velike Britanije, Irske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, USA-e i Italije svi hrvatski predstavnici su se hrabro borili te popravili svoja najbolja vremena, osvojili svaki po dvije medalje te imali čak 4 finala.

Jedini muški predstavnik Nikola Kosec iz PK Vidra Varaždin imao je 5 trka; 1. dan na 50 m ledjno sa rezultatom 45"07 od ukupno 37 plivača zauzeo je 17. mjesto te u kategoriji juniora uzeo srebro. Drugi dan na 50 m delfin sa rezultatom 47"72 od 47 plivača zauzeo je 23. mjesto te je bio 4. junior.

- Isti dan plivao je i 100 m leđno gdje je popravio svoje najbolje vrijeme za čak 10 sekundi ali nas je diskvalifikacija zbog trzaja na startu spriječila da uzmemo medalju u juniorskoj kategoriji što nas je jako rastužilo ali smo to shvatili kao dobru lekciju i motivaciju da damo najbolje od sebe u daljnjem natjecanju tako je Nikola 3. dan na 50 m slobodno briljirao s rezultatom 36"95 zauzevši od 49 plivača 19. mjesto te broncu u kategoriji juniora. Zadnji 4. natjecateljski dan na 100 m slobodno sa rezultatom 1'27"56 zauzeo od sveukupno 47 natjecatelja 23. mjesto te 4. mjesto u kategoriji juniora.Treba istaknuti kako je Nikoli to prvo veliko natjecanje te kako je u zadnjoj juniorskoj godini pokazao veliki potencijal i prostor za napredak, tako da nam je sada plan poraditi na tehnici plivanja i trčanju kako bi krajem ožujka iduće godine na Trisomygames-olimpijadi za Down sindrom u prvoj godini kao senior ozbiljno konkurirao te plivao u finalu na 50 i 100 m kraul i leđno te trčao na 800 m sa svjetskom klasom. Ovim putem voljeli bi se zahvaliti Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji, općini Trnovec, te privatnim tvrtkama što su nam financijskom potporom omogućili da odemo na europsko prvenstvo i pokažemo kako invaliditet ne mora biti prepreka za kvalitetan život i da osobe s invaliditetom ne moraju biti teret društvu već uzorni građani koji doprinose zajednici koja im uzvraća podrškom i ponosom - piše predsjednica PK Vidra Višnja Bunić koja se nada da će Nikola potaknuti i drugu djecu sa teškoćama u razvoju, njihove roditelje, osobe s invaliditetom da se ukljuće u aktivno bavljenje sportom kao sredstvom rehabiltacije, socijalizacije sa zdravstvenog i društvenog aspekta.

Označeno u