U uzbudljivoj završnici Španjolci su na kraju došli do titule Foto: Krešimir Đurić

Nakon jedanaesteraca naslov prvaka Europe U-17 pripao Španjolcima

| 19.5.2017. u 21:54h | Objavljeno u Sport

Iako je reprezentacija Engleske do posljednjih trenutaka imala vodstvo od 2:1 i bila blizu osvajanju trećeg naslova prvaka Europe u tom uzrastu, golom Nacho Diaza u posljednjim trenucima susreta, nakon kornera, Španjolska je izjednačila na 2:2, pa je pobjednik odlučen izvođenjem jedanaesteraca u kojem su uspješniji bili Španjolci i pobjedom rezultatom 6:3 treći put osvojili naslov prvaka Europe u tom uzrastu.

Finalni je susretu EURO U-17 odigran večeras na stadionu Varteksa u Varaždinu, pred oko 8 tisuća gledatelja, a nakon 80. minuta rezultat je bio 2:2, a na poluvremenu 1:1.

Atmosfera i broj gledatelja na finalnom susretu podsjetili su na dobra stara vremena, kada su „Krojači“ na ovom istom stadionu ne tako davno odigravali svoje utakmice europskih natjecanja. Na tribinama obnovljenog stadiona Varteksa okupila su se mnoga poznata hrvatska nogometa imena, među kojima su bili i Zvone Boban, Robert Jarni, Goran Vlaović,  Dario Šimić, Mario Stanić, Boris Živković, Mario Carević, Petar Krpan, Niko Kranjačar, izbornik A hrvatske vrste Ante Čačić....

U 8. minuti zatresla se mreža Španjolaca nakon udarca Brawstera, no sudac je engleskom napadaču označio nedozvoljenu poziciju i gol nije priznat. U 18 minuti Engeska je povela i to golom Calluma Hudsona Odoia, koji je ušao u kazneni prostor Španjolaca po lijevoj strani pucao s 13 metara a na putu do gola lopta je pogodila nekog od španjolskih igrača u leđa, te malo promijenila u smjer i prevarila španjolskog vratara Alvara Fernandeza. Do tog trenutka Špnjolci nisu ozbiljno zaprijetili golu Engleske.

U 22. minuti nakon prodora po desnoj strani Feran Torres pogodio je vanjski dio mreže gola Josefa Bursika. U 29. minuti Španjolska je bila blizu izjednačenja kada je u kaznenom prostoru Engleske jedna odbijena lopta došla do kapetana Abela Ruzia, no njegova je lopta otišla zamalo pored lijeve vratnice gola Engleske. U 38. minuti Španjolska je izjednačila nakon akcije Abela Ruiza po desnoj strani, koji je dao povratnu loptu u sredinu kaznenog prostora, gdje ju je dočeao Mateu Morey i snažnim je udarcem poslao pod gredu gola Engleza.

U 49. minuti Engleska je zaprijetila udarcem Georgea McEachrana s oko 19 metara lijevio iskosa, no španjolski se vratar bacio koliko je dug i loptu rukama skrenuo u korner. U 58. minuti Engleska je povela golom Phila Fodena, koji je pucao po zemlji s oko 20 metara i loptu poslao u lijevi donji kut vratara Fernandeza.

Nakon primljenog gola Španjolska je krenula po izjednačenje, a blizu su bili u 60. miuti kada je lopta upućena od Ferana Torresa završila zamalo pored gola. U 62. minuti nova, velika prilika za Španjolsku. Moha je probio desnu stranu ubacio loptu u sredinu kaznenog prostora, pred gola Engleza, gdje je na nju natrčao Sergio Gomez i pucao od prve, ali je loptom pogodio vratara Bursika.

Nastavile su se akcije španjolske reprezentacije, ali lopta nije ušla u mrežu engleske vrste, unatoč bodrenju s tribina. Veliku prliiku u prvoj minitu sudačke nadoknade imao je Juan Miranda, čij je udarac iz blizine obranio vratar Bursik.

Španjolci su ipak izjednačili i to u posljednjim trenucima susreta, nakon kornera s lijeve strane i ubačaja u kazneni prostor u koji je utrčao i vratar Fernandez, a strijelac je udarcem glavom u 4., posljednjoj minuti sudačke nadoknade vremena, bio Nacho Diaz. Nakon što su Englezi krenuli sa centra sudac Jens Maee iz Danske odsvirao je kraj, pa su prvaka odlučili jedanaesterci.

Prvi je izvođač jedanaesterca bio Englez Phi Foden, koji je loptu poslao u lijevu a vratara u desnu stranu gola. Za Španjolsku je prvi pucao kapetan Abel Ruuz, poluvisiko u desnu stranu gola Engleza. Nakon toga izvođač za Španjolski bio je Mateu Morey, koji je izabrao lijevu stranu gola, koju je vratar pročitao, ali je udarac bio prejak.

Za Englesku je pucao Rhian Brewster, koji je pogodio desnu vratnicu gola Španjolske, a nakon njega je Joel Letibeaudiere loptu poslao preko gola, dok su za Španjolsku precizni bili Segio Gomez i Victor Chust, koji je golom za 6:3 donio titulu prvaka Europe reprezentaciji Španjolske.