FOTO: Najavljena utrka Tour of Croatia sa ciljem 1. etape na Franjevačkom trgu u Varaždinu

| 13.4.2016. u 10:28h | Objavljeno u Sport

Tour of Croatia ove će se godine održavati od 19. do 24. travnja na ukupno šest etapa. Utrka će startati iz Osijeka u 10 sati, iz kojeg će se preko Koprivnice i Ludbrega voziti, kako smo već pisali, do Varaždina, gdje će biti cilj prve etape. Do Ludbrega će vozači stići oko 14.48 sati, a dolazak prvih biciklista na cilj na Franjevačkom trgu u Varaždinu očekuje se oko 15.40 sati.

Tour of Croatia predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, na kojoj su govorili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Predrag Štromar te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke.

Naglašeno je da će prva etapa biti idealna uvodna etapa, dužine 235 kilometara utrke i 10 kilometara zatvorene vožnje, koja će biciklistima pružiti priliku da upoznaju bisere kontinentalnog turizma Hrvatske i prezentiraju ih svijetu.Etapa po konfiguraciji nije nimalo zahtjevna i omogućava biciklistima, koji su se netom vratili s visinskih priprema, da uhvate brzinu i uvedu se u ritam utrke.

Svaka biciklistička utrka i etapa kriju svoje zamke, pa tako i ova, vjetar sa strane je potencijalna opasnost koja ovu etapu može učiniti iznimno teškom i podijeliti grupu na više dijelova, a kad se utrka prelomi na vjetru, tada su i zaostaci značajni i teško nadoknadivi na brdskim dionicama. Predviđa se sprint cijele skupine biciklista, a finalni krug u Varaždinu pružit će više nego dovoljno uzbuđenja, zavoji na kilometar i 300 metara do cilja te prije njih izborena pozicija bit će ključni za dobar rezultat. Ključnu će ulogu imati ekipe koje će pripremati sprint sa svojim liderima.

Nakon tih 235 kilometara cjelokupna organizacija utrke će se preseliti na Plitvička jezera, odakle drugo jutro biciklisti kreću prema Splitu. To je ujedno i najduža etapa ovogodišnje utrke od 240 kilometara. Sljedeći dan je na redu etapa Makarska – Šibenik, koja će uz ova dva grada omogućiti televizijskim gledateljima da uživaju i u pogledu na Brela, Sinj, Tučepe, Podgoru, Drvenik, Gradac, Primošten i Rogoznicu. U petak 22. travnja na redu je kraljevska etapa utrke Crikvenica – Vojak na Učkoj, a trasa će prolaziti kroz Novi Vinodolski, Kraljevicu i Rijeku. Novost je na ovogodišnjoj utrci ekipni kronometar, koji će biti vožen na dužini od 40 kilometara između Poreča i Umaga te kroz Novigrad.

I posljednja etapa kreće iz Svetog Martina na Muri, kroz Čakovec, Prelog i Sveti Ivan Zelinu do Zagreba, koji će ponovo biti domaćin finalne etape i proglašenja pobjednika utrke. Uz 168 natjecatelja, među kojima i Varaždinca Radoslava Rogine, člana slovenskog Adria Mobila, u Hrvatsku dolazi i više od 200 članova pratećeg osoblja, angažirano je dvjestotinjak ljudi u organizaciji te službenika utrke, kao i više od 400 volontera.

Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na posljednjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje posebnoga snimateljskog helikoptera, koji će pratiti utrku iz zraka. Upravo je Tour of Croatia bio jedan od sportskih prijenosa u kojem je ova produkcijska kuća koristila mini HSSM kamere i za tu je inovativnost u listopadu prošle godine u Monaku osvojila SPORTEL nagradu. Ove godine ide se korak dalje i prvi će se put u Hrvatskoj u sportskom prijenosu koristiti 4G kamere.

Utrku će izravno prenositi HRT i Eurosport, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. Emitirat će ju brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata. Tour of Croatia događanje je kojem je sportska arena zapravo cijela Hrvatska, utrka se održava na više od tisuću kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina i 10 županija, a etape prolaze kroz više od sto raznih mjesta.

Galerija slika