Na premijernom seniorskom petoboju u Tallinnu sjajna Jana Koščak srušila dva seniorska i jedan U-18 rekord

| 5.2.2023. u 19:39h | Objavljeno u Sport

Izvanredan nastup imala je danas Jana Koščak na svom prvom seniorskom petoboju u dvorani u Tallinnu na međunarodnom višebojskom mitingu gdje je popravila hrvatske rekorde u tri discipline.

Svoj petoboj počela je s novim mlađejuniorskim rekordom na 60 m prepone 8,21. Nastavila je s preskočenih 1,82 m u skoku u vis, kuglu je bacila 11,40 m, a u skoku u dalj postavlja nove hrvatske rekorde u tri uzrasta - seniorskom, juniorskom i mlađejuniorskom sa skokom od 6,34 m.

Nakon što je u zadnjoj disciplini petoboja na 800 m trčala 2:23,97 ukupno zbroj bodova nakon pet disciplina iznosio je 4432, što je novi hrvatski seniorski i juniorski rekord u dvorani.

S tim rezultatom Koščak je osvojila 3. mjesto na mitingu, a bila je najmlađa među 25 petobojki koje su nastupile. Ispred nje završile su samo aktualna svjetska doprvakinja u petoboju, Poljakinja Adriana Sulek (4702), te Finkinja Saga Vanninen, svjetska juniorska prvakinja u sedmoboju (4541).

Do ostvarenja norme za nastup na seniorskom dvoranskom prvenstvu Europe nedostajalo joj je tek 148 bodova. Ako sve zbrojimo Jana Koščak je danas u Tallinu postavila čak 6 novih hrvatskih dvoranskih rekorda.

Prema trenutno dostupnim tablicama sezone Svjetske atletike ona je s ovim petobojem prva na svjetskim juniorskim i mlađejuniorskim tablicama sezone.

S rezulatima na 60 m prepone i u skoku u dalj trenutno je vodeća na svjetskim tablicama mlađih juniorki u tim disciplinama.