Na današnji dan prije tri godine Sara Kolak osvojila olimpijsko zlato u Riju

| 19.8.2019. u 09:32h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Na današnji dan 19. kolovoza 2016. godine najbolja hrvatska bacačica koplja i rekorderka Ludbrežanka Sara Kolak osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U finalu Kolak je u četvrtoj seriji koplje bacila 66 metara i 18 centimetara, što je bio najbolji hitac finala koji je Kolak u njenom prvom nastupu na Olimpijskim igrama neočekivano donio zlatnu medalju i novi hrvatski rekord.

Želja ludbreškog atletskog čuda bila je pokušati izboriti plasman među osam najboljih bacačica koplja. Kolak je bacala kao 11. od 12 finalistica s time da je u prvom pokušaju koplje letjelo 60 metara i 89 centimetara. U drugoj seriji koplje je letjelo 62 metra i 95 centimetara, čime je držala peto mjesto nakon druge serije. U trećem pokušaju koplje je letjelo na daljinu od 63 metra te je Kolak ušla u finale kao šestoplasirana nakon tri serije.

Uslijedila je zatim četvrta serija i let koplja na 66 metara i 18 centimetara, što je bio  treći rezultat sezone, s kojim je Kolak preuzela vodeću poziciju u finalu, te je nakon nepunih 48 sati postavila novi hrvatski rekord, kojeg je oborila u kvalifikacijama bacanja koplja u Riju dva dana prije finala, bacivši koplje 64,30 metara, a što joj je omogućilo ulazak u finale. U petoj seriji Kolak je napravila prijestup, a u šestoj je seriji koplje letjelo na daljinu od 59.42 metra.

Sara Kolak tada je osvojila petu zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru a ukupno deveto odličje.

- Još ne vjerujem. Zaslužila jesam, borila sam se, htjela sam samo pokazati da se nisam zadovoljila ulaskom u finale. Htjela sam pokazati da sam sposobna za borbu da se mogu boriti s najboljim atletičarkama svijeta. Mama, tata, Mato, zlato ide doma - rekla je Kolak odmah po završetku natjecanja u izjavi za HRT.

Ludbreg je svoju zlatnu olimpijku dočekao u ponoć, s 22./23. kolovoza, na središnjem gradskom trgu, gdje se okupio veliki broj građana. Netko je čak bio rekao da je na trg izašao cijeli Ludbreg, a što je Sara Kolak i zaslužila.

Nakon što je u pratnji svojih roditelja i obitelji, zatim varaždinskog župana Predraga Štromara i ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, Sara došla na pozornicu, uspjela je, nakon dugotrajnih ovacija građana, sa suzama u očima, izgovoriti nekoliko riječi.

- Ajme, koliko Vas ima. Prvo, hvala Vam svima od prvog do zadnjeg. Očekivala sam doček, ali u ovako velikom broju...Ovo je van pameti - rekla je Kolak.

- Sara je zaslužila ovakav doček, zaslužila je ovolik broj ljudi, ovo je nešto neviđeno, toliko ljudi nikada nitko nije skupio, a i ne znam dali će više ikada, možda za četiri godine kada Sara ponovno osvoji olimpijsko zlato sa svjetskim rekordom od 73 metra - rekao je gradonačelnik Bilić.

Kolak je, zajedno s gradonačelnikom Bilićem na trgu postavila novu pločicu sa svojim ostvarenim rezultatom na OI u Riju, na trgu jebila  iscrtana i nova daljina hrvatskog rekorda od 66,18 metara, s kojim je Sara osvojila olimpijsko zlato u Riju. Rezala se i pobjednička torta, a i Luka Bulić otpjevao je svoju pjesmu koju je posvetio Sari Kolak povodom osvjanja zlatnog odličja.