Mladi atletičari Slobode najveće nade varaždinskog sporta

VV | 8.2.2022. u 17:25h | Objavljeno u Sport

Izbor sportaš godine grada Varaždina u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina donosi i nagrade najvećim nadama varaždinskog sporta. U 59. izboru, za 2021. godinu, to su sve članovi Atletskog kluba „Sloboda“ – pojedinačno Roko Farkaš i Helena Posavec te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Janko Kišak, Jana Koščak, Helena Posavec i Jura Šarkanji.

Roko Farkaš iz Nedelišća rođen je 11.2.2005. Prošle je godine na Juniorskom dvoranskom prvenstvo Balkana osvojio srebro u skoku u dalj, a na Prvenstvu Hrvatske za mlađe juniore u višeboju zlato u desetoboju.

- Atletikom sam se počeo baviti prije desetak godina. Počeo sam s višebojem koji je dobra baza za svakog atletičara i u tome sam se pronašao. Nastavio sam tako s desetobojem. Priznanje za najveću nadu varaždinskog sporta mi puno znači jer sam prepoznat u tako jakoj konkurenciji. To mi je velika čast - rekao je Roko.

roko_farkas.jpg

- Prošlu godinu pamtim ću po ispunjenoj normi u skoku u dalj za Europsko prvenstvo koje na kraju, nažalost, nije održano. Pamtit ću i srebro s Prvenstva Balkana u dvorani u skoku u dalj s rezultatom od 7.11 m. Ove godine već sam ispunio normu na 200 metara za EP za mlađe juniore i sad se fokusiram na ispunjenje norme u desetoboju za to isto natjecanje. Ciljevi su EP za mlađe juniore i europske kvalifikacije za Olimpijske igre mladih u srpnju - dodao je Farkaš.

- U atletskoj karijeri idemo postupno, gradimo na temelju rezultata iz svake sezone, a sebe vidim na europskim i svjetskim natjecanjima. Jako dobro radimo u „Slobodi“ i to se vidi u rezultatima, ne samo mojim nego i ostalih atletičara s kojima treniram. U klubu je jako dobra atmosfera, velika smo obitelj i super je trenirati kad imaš takvu podršku - zaključila je nada varaždinskog sporta.

Helena Posavec (2007.) u atletici je tri godine, a njezine discipline su 300 m prepone, 300 m, 400 m prepone i 400 m. Prošle je godine na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje bila najbrža na 300 m prepone te druga sa štafetom 4x300 m. Na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje u štafetama osvojila je naslov s klupskim kolegama u štafeti 4x300 m. Na Prvenstvu Hrvatske za mlađe juniorke bila je druga na 400 m prepone. U sastavu reprezentacije Hrvatske na susret kadetskih reprezentacija bila je peta na 300 m prepone.

helena_posavec_lijevo.jpg

- Priznanje za najveću nadu varaždinskog sporta mi jako puno znači i dodatan je poticaj za boljim treningom. Nakon odličnih rezultata prošle godine, sada se pripremam za prvenstva Hrvatske za kadete i mlađe juniore. Očekujem nove osobne rekorde i da ponovo uđem u kadetsku reprezentaciju Hrvatske - kazala je Helena.

- Ekipa u klubu je odlična. Dobri smo zato jer se slažemo i izvan atletike. Treneri su odlični, super se razumijemo. Zbog korone i školskih obveza ponekad je teško i zahtjevno, ali u dogovoru s trenerima uvijek pronađemo način. Na atletiku me potaknula učiteljica iz tjelesnog u 4. razredu, rekla je da imam dobar korak i da probam. Nadam se da će iz godine u godinu rezultati biti sve bolji - dodala je najveća nada varaždinskog sporta.

Najveće nade varaždinskog sporta u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade – štafeta AK „Sloboda“ u sastavu Janko Kišak, Jana Koščak, Helena Posavec i Jura Šarkanji – na Prvenstvu Hrvatske za kadete u štafetama osvojile su naslov državnih prvaka na 4x300 m.