Marić: Hajduk u Varaždinu nije oštećen niti jednom odlukom, ovo je nezapamćeni pritisak

Varaždinske vijesti | 28.2.2024. u 13:12h | Objavljeno u Sport

- Ovo je nezapamćeni pristisak na hrvatske suce, a Hajduk nije oštećen, kazao je šef sudačke komisije Hrvatskog nogometnog savez (HNS) Bruno Marić na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu DoubleTree by Hilton u Zagrebu nakon što se u javnosti pojavila komunikacija iz VAR sobe i suca Frana Jovića sa subotnje utakmice Varaždin - Hajduk (1-1), prenosi portal HRT-a.

Marić: Sudačka organizacija potpuno neovisna, sve odluke su točne

U utorak je i Hajduk na svojoj digitalnoj platformi Hajduk TV objavio cjelovite snimke komunikacije VAR sobe i suca Frana Jovića zatraživši od Marića pojašnjenja spornih situacija s te utakmice, ali i očitovanje predsjednika HNS-a Marijana Kustića.

Hajduk je od Marića zatražio odgovore zašto je Varaždinu priznat gol za 1-0, zašto je poništen gol Marka Livaje i zašto nije dosuđen kazneni udarac za splitski klub nakon igranja rukom domaćeg igrača.

Na početku konferencije za medije, Marko Cvijanović iz službe za odnose s javnošću HNS-a, poručio je da su snimke nezakonito skinute i zlonamjerno dostavljene medijima.

- Cenzurirane i fabricirane snimke koje su imali za cilj difamaciju i loše prikazivanje sudačke organizacije te posljedično HNS-a. Ovo promatramo kao nezapamćeni pritisak na hrvatske suce, rekao je uvodno predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, Bruno Marić.

Sudačka organizacija je potpuno neovisna, ističe Marić, dodajući da su sve odluke koje su donesene, točne, da Hajduk nije oštećen niti jednom odlukom na utakmici Varaždin - Hajduk 1:1.

Potom se krenulo na analizi VAR konverzacije i snimki sa same utakmice, konkretno na situaciju s poništenim pogotkom Hajduka za vodstvo 2:1.

- Uputa Sudačke komisije jest da se pušta i priznaje pogodak, a VAR će naknadno utvrditi je li pogodak regularan ili ne, kaže Marić o situaciji.

- Ono što se isporučuje u prijenosu uživo, to ne utječe VAR soba ili sudac, već produkcija koja u eter pušta snimku, odnosno Croatel.

- Sudac je napravio izmjeru zaleđa sa svim dostupnim kamerama i dao je uputu da to ide van. Mi dalje ne odlučujemo je li otišlo van, dodaje predsjednik Sudačke komisije.

Potom su se osvrnuli na situaciju kada nije dosuđen prekršaj na Marku Livaji, a uoči pogotka Varaždina.

- Četvrti sudac viče, faul, faul, on to smatra i dojavljuje glavnom sucu, što je njegova uloga. Sučeva uloga je da donese odluku na temelju svih informacija koje dobije i da donese odluku za koju misli da je točna. "Vidite o kojoj se razini stresa radi"

Kamera 7, ono što je prikazano u prijenosu, pokazalo je da se radilo o obostranom potezanju Livaje i igrača Varaždina, kazao je Marić.

- Informacija koju govori VAR sudac da sedmica mora ići van, traži da se neće utakmica nastaviti dok se ne pokaže snimka s kamere sedam u prijenosu. Što je važno da svi koji gledaju na TV dobiju jasnu sliku zašto su suci donijeli neku odluku. I nakon njegovog inzistiranja pokazala se ta snimka. A ponekad gledatelji nisu vidjeli isto što i mi u VAR sobi, a morali bi. No, mi na to utjecaja nemamo. Ovdje je sudac bio koncentrian da inzistira na kameri sedam, koja je jasno pokazala ispravnost odluke.

Potom se prešlo na situaciju kada je Hajduk tražio kazneni udarac u 61. minuti utakmice.

- Sudac na terenu daje informaciju VAR sobi, što mu je obveza, a VAR mora objasniti zašto je nešto presudio. On je naglasio guranje Pukštasa i nakon toga ruka, potencijalni kazneni udarac. Dvije situacije za pregledati i dobra komunikacija sudaca.

- Vidite koja razina stresa je i u VAR sobi i na terenu za igru. Komunikacija pokazuje koliko su suci u sobi i na terenu motivirani da donesu točnu odluku. Razmjenjuju informacije, ponavljaju isto, da se ne propusti donijeti ispravna odluka. Ljudski faktor kao i uvijek ima utjecaja. Ove tri situacije u javnom prostoru su se pojavile motivirane, s ciljem da se uznemiri javnost. To je potpuno neprihvatljivo, audio i video snimke potpuno demantiraju ono što se željelo prikazati, da je bilo koja donesena odluka, bila netočna, dodaje Marić.

O curenju snimki i što će se zbog toga učiniti.

- Mi nismo ti koji će poduzimati određene aktivnosti, kada je u pitanju istraga ili pravne radnje te utvrđivanje zbog čega i koga je iscurila snimka. U daljnjem informiranju javnosti će predsjednik Kustić reći što je poduzeto. Iz HNS-a ili Sudačke organizacije takve informacije nisu mogle izaći van."Vjerojatno je onaj tko je skidao ovu utakmicu sa servera, skinuo i druge"

Ponovio je da stoje iza svih sudačkih odluka na utakmici Varaždin - Hajduk.

- Sve odluke su ispravne i točne, ničime nismo oštetili HNK Hajduk.

Zanimljivo, u srijedu su se u javnosti pojavile nove snimke iz VAR sobe, ovoga puta s utakmice Dinamo - Rijeka.

Radi se o situaciji gdje je sudac Dario Bel pokazao žuti karton golmanu Dinama Ivanu Nevistiću zbog prekršaja na napadaču Rijeke Franji Ivanoviću.

Boji li se da ćemo nakon svakoga kola imati ovakve situacije?

- Mi se ne bojimo snimki koje će izaći van, čak i kada bi bile pogrešne odluke, mi smo ljudi, tu je ljudski faktor. Uvijek postoji pogrešna odluka. Svi suci u hrvatskom nogometu sude časno i pošteno te žele svojim radom i trudom donositi ispravne odluke. Mi znamo da onaj tko je skidao sa servera utakmicu Varaždin - Hajduk vjerojatno nije odbacio i neku drugu utakmicu koja je na tom serveru bila dostupna.

Kaže da će se Croatel sve zaštititi dodatnim šiframa kako bi pristup imale samo odgovorne osobe.

- Smatram ovo zlonamjerno objavljivanje nezapamćenim pritiskom na hrvatsko suđenje. Htjelo se izmanipulirati sa snimkama, da se utvrdi kako smo htjeli oštetiti jedan klub. Znat ćemo se othrvati ovom pritisku, suci dostojno sude kvalitetom i angažmanom u HNL-u. Greške će, nadam se, biti svedene na minimum. Osobito u borbi za titulu. O poništenom golu Livaje: Iz snimki koje su imali donijeli su nepobitnu odluku

Poništen Livajin gol, suci nisu imali snimku sa suprotne tribine. Jović je donio odluku da se gol priznaje, a ne može se naći nepobitni dokaz. Kako VAR soba može promijeni odluku suca na terenu?

- Nije promijenila odluka bez nepobitnog dokaza. Iz snimki koje su imali su donijeli nepobitnu odluku. Provjerili su sve. Mi ne utječemo na snimku koja će biti u prijenosu.

Je li običaj da asistent VAR suca kaže svoju zadnju oko odluke?

- HNS i sudačka organizacija smatrali su da je dobro da pomoćni VAR suci budu stručnjaci za pomoćno suđenje, specijalista za zaleđe, koji mogu biti vrlo točni tu. Prije tri godine na Slaven - Varaždin pomoćni je sudac spasio stvar svojim specijalističkim znanjem. Zato smo se odlučili za to. U najvećem dijelu utakmica su AVAR-i pomoćni suci.

U lipnju prošle godine Bruno Marić je rekao da ako naš sudac ne bude u skupini Lige prvaka, da će biti neuspješan predsjednik. Što se treba dogoditi da podnese ostavku.

- To sam rekao s ciljem da smatram svojim uspjehom i komisije sudaca i u tom segmentu bih bio neuspješan. Ali u drugom sam uspješan i moja angažman je u cijelosti, nije samo do mene. Uvjeren sam da ćemo imati suca u Ligi prvaka.

Dinamo je objavio pjesmu iz crtanog filma "A je to", je li to pritisak Dinama?

- Dinamo nije trebao objaviti taj video jer smo nakon svake utakmice transparentno i jasno rekli koje su odluke točne, bilo bi bolje da komisija objasni što je sporno nego objaviti to. Neprimjereno je i njihovi navijači su reagirali tako.

Na presici se govorilo i o slučaju "dvostrukog igranja rukom" Darka Nejašmića, igrača Osijeka, u susretu s Hajdukom.

- I u Hrvatskoj i svugdje postoje odluke predmet prijepora i rasprave, pogotovo stručnjaka. Bila bi laž da nismo u prijeporu oko nekih odluka. Ponekad se stav razlikuje u detaljima. I šaljemo neke situacije u Uefu i Fifu ekspertima, koji su isto podijeljeni. Dopuštamo da se uzima u obzir sve. Bilo je odluka gdje je netko od nas mislio drugačije, diskutabilne odluke.

- Mi smo sudačka organizicija, bavimo se sudačkim organizacijama, rekao je Marić odgovarajući na pitanje može li Hajduk biti kažnjen zbog puštanja snimaka.

Na upit tko ima pristup snimkama, Marić kaže da u HNS-u ima jedna osoba koja je bila na serveru i skinula snimku, apsolutno je izuzeta iz mogućnosti. Svi ostali rade u CROATEL-u. No, s time ne aludiram na nikoga, prenio je portal HRT-a.