Kapetan Varteksa u stožeru reprezentacije Omana, koja se priprema za Azijski kup

Varaždinske vijesti | 21.12.2023. u 14:27h | Objavljeno u Sport

Fran Kukec, kapetan Varteksa trenutno se nalazi s reprezentacijom Omana, na pripremama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavio je portal NK Varteks.

Omanci se pripremaju za nadolazeće Azijsko prvenstvo, središnji nogometni događaj u kojem sudjeluje cijela Azija, plus Australija i Oceanija.

Ove godine prvenstvo se igra u Kataru, od 12. siječnja, a na njemu će igrati i Oman, varaždinskog nogometnog trenera Branka Ivankovića.

Ovih se dana pripremama Omanaca, kao član stručnog stožera našao i kapetan Varteksa,priključio Fran Kukec, kojeg je izbornik Ivanković pozvao da bude dio tima pomogne u bazičnom dijelu priprema.

- Branko je pratio moje fakultetsko obrazovanje, a kako sam prije dva mjeseca diplomirao na Kineziologiji, izbornik me nazvao i pitao da li im se želim pridružiti na dijelu kroz pripreme za Azijski kup. Na to nisam imao riječi, a kako je pauza u polusezoni, odmah sam prihvatio. Velika mi je to čast, i sjajna prigoda za učenje od najboljih – istaknuo je kapetan Fran Kukec, koji inače radi i kao trener u Varteksu, gdje od jeseni vodi najmlađu kategoriju.

Uz Branka Ivankovića u stručnom stožeru se nalaze i njegov brat Zlatko Ivanković,zatim bivši hrvatski reprezentativac Mario Tokić te Igor Panadić. Uz Ivankovića je već dugo i još jedan Varaždinac Marko Stilinović, koji je stručnjak za kondicijsku pripremu, a Fran za njega ističe da je jedan od najboljih u Hrvatskoj u svom segmentu.

- Ja pomažem pomalo u svim segmentima. Ujutro s Markom u teretani, a popodne na nogometnim treninzima koje vodi izbornik. Uvjeti ovdje su sjajni, temperatura oko 23-25 stupnjeva, a navečer se malo još spusti, idealno za treniranje, dok su travnjaci savršeni – ističe kapetan Bumbara. Kao i u većini ostalih zaljevskih zemalja, hotel u kojem su smješteni je odličan, a kako ističe Fran, tereni su vrhunski, i takvi se mogu samo sanjati u Hrvatskoj. Stekao je i uvid u snagu omanske reprezentacije i nogometa.

- Brza su i motorična ekipa, možda im malo nedostaje tehnike. Kod njih se radi drugačije nego kod nas, škole nogometne su nešto drugačije posložene, i kasnije se počinje. Ali pristup treninzima im je sjajan, ginu do zadnjeg atoma snage, neovisno koliko težak trening bio, od prve do zadnje sekunde daju sve od sebe – tvrdi Fran.

Omanci u velikoj većini igraju Omansku ligu, jedan igrač igra u Kataru, a jedan u Iran. Oman je s Ivankovićem ostvario solidne uspjehe, a uspjeli su se domoći i pozicije u prvih 10 reprezentacija, pa su skočili u drugi pot ždrijeba. Donijelo im je to skupinu sa Saudijskom Arabijom, koja je i favorit te Kirgistanom i Tajlandom.

- Oni su dosta optimistični, smatraju da bi mogli pobijediti ove druge dvije reprezentacije i plasirati se u sljedeći krug. Posljednji puta su na prvenstvu bilo 2019. godine i ispali u osmini finala. Saudijska Arabija je jedan od favorita cijelog prvenstva, s Japanom, Iranom, Australijom, to će biti malo teže – ističe Kukec, koji ima samo riječi hvale za varaždinskog stručnjaka.

- Sigurno da je ovo sjajno iskustvo. Znao sam da je Ivanković veliki trener, ali sad sam saznao i da je i veliki gospodin i čovjek, i zahvalan sam mu na pruženoj prilici. Sve pohvale, stvarno jako puno pričamo, sve mi objašnjava, stvarno je užitak raditi s njim. Radi puno stvari koje sam već vidio, ali u svemu uvijek doda nešto svoje, što dosad nisam vidio i oplemeni svaki trening – kazao je kapetan Varteksa. Fran Kukec će s Omancima raditi do petka, 29. prosinca, kada se vraća u Varaždin, i onda od siječnja, primijeniti znanja na svojim limačima.

- Haha, ma dobro to su sasvim drugačiji treninzi. Ali dio oko načina komunikacije, pristupa, radi socijalnog razvoja djece, sigurno mogu primijeniti naučeno, i već se veselim – zaključuje Fran Kukec, a prenosi portal NK Varteks.