KADETSKO PRVENSTVO Varaždinska županija dobila dva nova državna prvaka u standardnom šahu

VV | 30.6.2024. u 20:33h | Objavljeno u Sport

Na državnom prvenstvu Hrvatskog šahovskog saveza igranom od 23. do 29. lipnja u Trogiru, Varaždinska županija je dobila dva nova prvaka države u standardnom šahu: Adrian Petrus pobjednik je kategorije do 15, a Jakov Friščić kategorije do13 godina starosti. Pored toga neizmjerno veseli i uspjeh koji je postigao August Kušter iz ŠD Varaždin; treće mjesto u konkurenciji do 7 godina.

Jakov Friščić iz Šk Ivanec ponovno je postao prvak Hrvatske, sada u konkurenciji do 11 godina starosti. Ovaj rezultat dolazi tri godine nakon što je Jakov prvi puta postao prvak Hrvatske u kategoriji do 7 godina, te je potvrda izvanrednog talenta i sustavnog rada od najmlađe dobi.

Posebno vrijedna je titula prvaka Hrvatske u najjačoj konkurenciji - do 15 godina starosti koju je osvojio Adrian Petrus iz Šk Novi Marof. Adrian je do sada dva puta bio doprvak, i sada je na svojem posljednjem državnom kadetskom prvenstvu, bez poraza na turniru i sa pobjedama protiv prva tri nositelja, uspio stići i do vrha.

- Kako su sva trojica iz različitih klubova i različitih dobnih skupina, nedvojbeno je da su ovi rezultati uz osobni rad, trud, odricanje i talent također i odraz kontinuirane, višegodišnje predanosti razvoju šaha među mladima i uvođenja šaha u obrazovni sustav kroz izvannastavnu aktivnost u Varaždinskoj županiji; u što su zajedno uključeni svi - obitelji, treneri, škole, klubovi, županijski šahovski te školski sportski savez, kao i sama Varaždinska županija koja preko Ureda za prosvjetu kulturu i šport, odnosno Centra izvrsnosti za šah ulaže u šahovske projekte! Također, ovi uspjesi mladih šahista inspiracija su za buduće generacije i dokaz da Varaždinska županija ima svijetlu budućnost u svijetu šaha, te ujedno potvrđuju da šahovski projekti orjentirani prema radu s mladima u Varaždinskoj županiji; Centar izvrsnosti za šah i natjecanje „PUŽ“, nastavljaju donositi vrhunske rezultate. Bravo za Jakova, Adriana, Augusta i sve mlade šahiste iz naše županije, te hvala svima na potpori - izvjestio je Željko Matkun, predsjednik ŠSVŽ

Kadetski prvaci i prvakinje Hrvatske iz Varaždinske županije:
2000. Marta Klemenčić, Varaždin, djevojčice U9 (Pula)
2001. Marta Klemenčić, Varaždin, djevojčice U9 (Pula)
2002. Ivona Purgar, Novi Marof, djevojčice U9 (Medulin)
2004. Ivan Vujec, Varaždin, dječaci U11 (Rabac)
2005. Ivona Purgar, Novi Marof, djevojčice U13 (Šibenik)
2006. Ivona Purgar, Novi Marof, djevojčice U13 (Vis)
2008. Ivona Purgar, Novi Marof, djevojčice U15 (Šibenik)
2021. Jakov Friščić, Ivanec, dječaci U7 (Trogir)
2024. Jakov Friščić, Ivanec, dječaci U11 (Trogir)
2024. Adrian Petrus, Novi Marof, dječaci U15 (Trogir)