Ivan Domislović, idejni začetnik EEP-a u Varaždinu: "Dugo je trajao put od ideje do domaćinstva" Foto: Arhiva VV

Ivan Domislović, idejni začetnik EEP-a u Varaždinu: "Dugo je trajao put od ideje do domaćinstva"

Martin Novosel | 29.7.2019. u 17:00h | Objavljeno u Sport

Prošlo je 30 godina od kada je Varaždin na stadionu Slobode ugostio veliko europsko natjecanje. Bilo je to Juniorsko prvenstvo Europe u atletici, koje se održalo davne 1989. godine u zadnjim danima Jugoslavije, a ujedno je to bilo jedno od posljednjih velikih atletskih mitinga u Hrvatskoj, zadnje natjecanje ovog ranga je bilo u Puli prije 25 godina, a koje se ujedno emitiralo i putem televizije za globalnu publiku. Iako smo konačno dobili domaćinstvo, put do njega bio je dug, a ideja se rodila već 2015. godine u Pekingu, kako tvrdi predsjednik AK Slobode i dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza, Ivan Domislović.

Ideja rođena 2015.

- Još 2015. godine u Pekingu se rodila ideja da još jednom budemo domaćini jednog velikog natjecanja međunarodnog značaja, a intenzivno sam krenuo zagovarati tu ideju 2016. kada sam bio u Tbilisiju. Tako da je dugo trajao put od ideje do dobivanja domaćinstva Europskog ekipnog prvenstva. Ja sam bio začetnik te ideje i u početku je bilo dosta protivljenja tome, ali smatram da je to također bio jedini način da se prisili da se stadion nakon dugog niza godine uredi - rekao je Domislović koji je imao punu podršku Hrvatskog atletskog saveza i predsjedika Ivana Veštića za kandidaturu Varaždina.
Varaždin je prvi puta svoju kandidaturu za domaćina Europskog ekipnog prvenstva pokušao dobiti za prvenstvo 2017. godine, ali jedan od glavnih razloga zašto to prvenstvo nismo dobili su smještajni kapaciteti, koji su sada riješeni izgradnjom novog i modernog studentskog doma, a domaćinstvo je dobio Tel Aviv.
- Bez studentskog doma, to ne bi mogli organizirati jer Varaždin nema toliko smještajnih kapaciteta, a tu su nam pomogli i Čakovec i Ludbreg, gdje smo smjestili reprezentacije Gruzije i Malte. Dobiti natjecanje je bilo izrazito teško jer se natječete s gradovima koji imaju puno bolje uvjete. Za Tel Aviv je bilo puno lakše dobiti domaćinstvo jer imaju već postojeće uvjete za takvo natjecanje - objasnio je Domislović.

Stadion je prošao jedno temeljito preuređenje nakon što je više od 15 godina bio bez ikakvih temeljitih radova, a dodatni benefit je dobava nove opreme koja će zamijeniti 30 godina staru opremu. Također vrijedi napomenuti i da će ovo natjecanje imati milijunsku publiku, s obzirom da će svaku od sudionika emitirati njihovi nacionalni mediji.
- To pokazuje koliko smo dobro gospodarili opremom, da nam je tako dugo trajala, a s novom opremom konačno imamo dugoročno rješenje za dobre uvjete rada. Imamo i jedan veliki iskorak u medijskoj pratnji jer nekada su u Jugoslaviji bili redoviti prijenosi atletskih mitinga, dok je u Hrvatskoj zamro interes za atletikom, a sada nam dolaze mediji iz Izraela, Austrije i Gruzije koji su već sada potvrdili dolazak, a dolaze nam i nove medijske prijave ovih dana - objasnio je Domislović. 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...