ilustracija Foto: Krešimir Đurić

Igrači i stručni stožeri klubova HT Prve lige negativni na Covid-19

VV/HNS | 20.5.2020. u 11:55h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo SARS-CoV-2 virusa na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje Covid-19 u testiranoj populaciji, objavljeno je na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza. Uzimanje briseva za testiranje na na prisustvo SARS-CoV-2 virusa kod nogometaša Varaždina provedeno je u ponedjeljak poslijepodne, prije treninga.

Ovog tjedna se nastavlja s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisustvo specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja Covid-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof.dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala SARS-CoV-2 virusa, koristeći molekularne testove RT-qPCR. Točnije, navedenom analizom se dokazuje prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena SARS-CoV-2 virusa. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), obzirom da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje se radi u vremenskom razmaku od pet dana, kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana.

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom „Hrvatski model“, a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa. U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i „Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju“, u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski nogometni savez posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svim mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, piše na službenoj stranici Hrvatskog nogometnog saveza.