ilustracija Foto: Krešimir Đurić

HRS poništio sva natjecanja, nitko ne ispada iz liga, a nema ni plasmana u viši rang

| 21.4.2020. u 17:58h | Objavljeno u Sport

Na temelju članka 61. stavak 5. Zakona o sportu izmijenjenim Zakonom o dopunama Zakona o sportu, te temeljem članka 12., stavak 2., Poslovnika o radu, Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza na svojoj 4. telefonskoj sjednici održanoj danas, donio je jednoglasno odluku da se poništavaju natjecanja u svim ligama i kup natjecanjima u sezoni 2019./2020. u nadležnosti i organizaciji HRS-a.

Svi klubovi zadržavaju u narednoj sezoni 2020./2021. status u onoj ligi kojoj su pripadali na početku sezone 2019/20., što znači da nema ispadanja iz liga niti plasmana u viši rang natjecanja. Za Euro kup natjecanja, kao i sudjelovanje u SEHA Gazprom ligi u sezoni 2020./2021. prijavit će se klubovi koji su taj status stekli na završetku sezone 2018./2019.

Status člana 1. Hrvatske kadetske rukometne lige će ostvariti u sezonama 2020./2021. i 2021./2022. klubovi koji su svojim plasmanom ostvarili taj status 2017./2018. U regionalnim ligama mlađih dobnih skupina muški gdje postoje 2. lige (Regija Središte i Regija Jug), status prvoligaša ili drugoligaša u pojedinoj dobnoj skupini zadržavaju klubovi koji su taj status ostvarili u sezoni 2018./2019. Ova odluka je donesena jednoglasno te ista stupa na snagu danom donošenja.

Obrazloženje odluke

S obzirom na situaciju sa COVID-19 epidemijom te restriktivnim mjerama koje je donio Krizni stožer Civilne zaštite a kojima je zabranjen ulazak u sportske objekte i grupno treniranje te neizvjesnosti kada će se te mjere izmijeniti ili prestati važiti, nije sigurno da će se steći uvjeti za održavanje sportskih natjecanja na način da bi ista bila privedena kraju u tekućoj sezoni. Nadalje, da bi lige započele, uz ublažavanje restriktivnih mjera potrebno je svim sportašima omogućiti i potrebiti period priprema za nastavak natjecanja radi očuvanja zdravlja i sprječavanja sportskih ozljeda, za što izvjesno više nemavremena do završetka trenutačne sezone, stoga je danesena gore navedena odluka.

Zakonom o dopunama Zakona o sportu, ranije citiranim člankom, stvoreni su pravni okviri te je dat mandat Upravnom odboru Hrvatskog rukometnog saveza preuzme nadležnost za donošenje ovakve odluke koja je, zbog nemogućnosti održavanja sjednice, odnosno nemogućnosti putovanja članova na sjednicu zbog mjera i preporuke zabrane putovanja, održana telefonski te donijeta jednoglasna odluka, navodi se u obavijesti iz Hrvatskog rukometnog saveza, koju je potpisao predsjednik Tomislav Grahovac.