Helenu Dretar Karić očekuje nastup na četvrtim Paraolimpijskim igrama

Varaždinske vijesti | 12.6.2024. u 17:22h | Objavljeno u Sport

Na 17. ljetnim Paraolimpijskim igrama u Parizu nastupit će oko 4.400 sportaša iz više od 160 zemalja, koji će se nadmetati u 22 paraolimpijske discipline.

Na listi hrvatskih putnika za sada su i parastolnotenisači Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić.

"Unutar paraolimpijske zajednice uzbuđenje u susret Parizu raste iz dana u dan. Paraolimpijski sport je bolji nego ikad prije. Konkurencija je svakim danom jača i ambicioznija. Također, preko 2.5 milijuna gledatelja bodrit će paraolimpijske sportaše i sportašice na tribinama i svjedočiti moći paraolimpijskog sporta. Svakako očekujemo fantastičnu atmosferu, na borilištima i izvan stadiona," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Na druženju s novinarima bile su i parastolnotenisačice Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, paraatletičar Matija Sloup, te paratekvondaš Ivan Mikulić.

Pariz će za Mužinić Vincetić i Dretar Karić, biti četvrte POI, nakon Londona, Rija i Tokija. Do sada su osvojile dvije medalje - ekipno srebro u Rio de Janeiru i broncu u Tokiju.

"U Parizu ću četvrti put nastupiti na paraolimpijski igrama i bez obzira na iskustvo, svaki put je veliko uzbuđenje uoči nastupa. Svake su Igre posebne na svoj način i kruna karijere za svakog sportaša," kazala je Mužinić Vincetić."Svake POI su druga priča, London pamtim po tome što su tribine bile pune što je nama bio šok. U Riju smo osvojile medalju kada nitko od nas to nije očekivao, dok je Tokio obilježila korona," dodala je Dretar Karić.

Svjesne su kako se od njih i u Parizu očekuje medalja.

"Pokušavamo se ne zamarati s rezultatima," kazala je Helena, dok Anđela dodala. "Promijenila su se i pravila, više nema grupe, već odmah na ispadanje".

Podsjetimo, Hrvatska je do sada osvojila 26 medalja na ljetnim Paraolimpijskim igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja.

Najbrojniju reprezentaciju Hrvatska je imala u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine s 25 predstavnika, dok je na zadnjim igrama u Tokiju bilo 22 predstavnika.