Predsjednik Hrvatskog rukometog saveza Tomislav Grahovac Foto: Dražen Novosel

Grahovac: Da i hoćemo trenutno ne možemo proglasiti prvaka

| 7.4.2020. u 18:37h | Objavljeno u Sport

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac nedavno je donio odluku o obustavi svih natjecanja u nacionalnim ligama, kao i u svim natjecanjima u kojima bi hrvatski klubovi ili reprezentacije trebali biti domaćini do srijede, 15. travnja 2020. godine. U otvorenom pismu početkom mjeseca Grahovac je istaknuo da se do 15. travnja razmišlja o odnošenju nove odluke vezano za sva natjecanja pod ingerencijom Saveza.

Inače, hrvatski je rukomet u specifičnoj situaciji. U Premijer ligi još nije počelo doigravanje za prvaka, faza u kojoj se PPD Zagreb i Nexe, tek trebaju uključiti u nacionalno prvenstvo, kao ni Liga za ostanak,nakon koje će biti poznato tko će napustiti Premijer ligu. GRK Varaždin 1930 Ligu za ostanak dočekuje na pretposljednjem mjestu s 1 osvojenim bodom.

- Trenutno čak i da hoćemo, ne možemo proglasiti prvaka, ali u četvrtak je na rasporedu sjednica Vlade na kojoj će se, osim prijedloga financijskih mjera, razmotriti i promjena zakonske regulative kako bi se mogao prilagoditi sustav natjecanja, koji se inače ne može ''ad hoc'' mijenjati. Kako bi se izbjeglo kršenje propisa, bit će potrebno regulirati zakonske akte u skladu s izvanrednim okolnostima - rekao je predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac u razgovoru za HRT.

Osvrnuo se i na prijedlog krovne Europske rukometne federacije (EHF) koja je objavila projekciju mogućeg završetka prekinutih klupskih natjecanja sve do rujna.

- To je samo prijedlog kalendara, ali nitko ga neće forsirati ako bude neizvediv. Trenutno je globalni problem nemogućnost treniranja, financijski prihodi su zaustavljeni, a za bilo koje ozbiljnije natjecanje bit će potrebna faza prilagodbe sportaša. Još ne možemo predvidjeti kad će sve to biti izvedivo. Pojavit će se i pravne poteškoće oko trajanja ugovora igrača, neki su već potpisali prijelaze u druge klubove početkom srpnja, pa treba riješiti i sav taj niz nedorečenosti koje se javljaju prelaskom preko postojećih rokova. Nešto se mora predvidjeti, ali sve je trenutno daleko od realizacije i smatram da ćemo tek za mjesec i pol moći uopće razmišljati o nastavku europskih natjecanja - zaključio je Grahovac u razgovoru za HRT.