Garibović, Koščak, hrvači Vindije i rukometašice Koke najbolji u 2020. godini

VV | 1.2.2021. u 19:07h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina organizirala je 58. izbor sportaša godine grada Varaždina za 2020. godinu. U specifičnoj godini brojna natjecanja nisu održana, a i svečanost uručenja nagrada najboljima i priznanja zaslužnima održat će tek kada to epidemiološka situacija i važeće mjere dopuste.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, Alen Runac, istaknuo je da se sportaši ni u takvim uvjetima nisu predavali.

- Lige i natjecanja su se održavali, koliko je to dopustila epidemiološka situacija. No, na žalost, nije odrađeno u opsegu u kojem se planiralo. Najveći gubitnici u sportskom dijelu zbog epidemije su djeca, koja su nepovratno izgubila godinu dana - naglasio je Runac.

U natjecanjima koja su ipak održana, varaždinski su sportaši ostvarili zapažene rezultate, koji su pojedincima donijeli ovogodišnje nagrade i priznanja. Stručna prosudbena komisija, koja broj 62 člana, za najbolje je izabrala Enesa Garibovića iz Športskog karate kluba „Varaždin“, Klaru Koščak iz Atletskog kluba „Sloboda“, seniorsku momčad Hrvačkog kluba „Vindija“ i ekipu Ženskog rukometnog kluba „Koka“.

Enes Garibović (24) šestu je godinu zaredom proglašen najboljim varaždinskim sportašem.

- Na Prvenstvu Balkana osvojio sam prvo mjesto i to me natjecanje napunilo samopouzdanjem prije EP koje se trebalo održati u Bakuu, ali je otkazano zbog pandemije. Godina je bila posebna, krnja što se tiče sportskih natjecanja, ali drago mi je da sam uspio ostvariti odlične rezultate - kazao je Garibović.

Nova najbolja sportašica Varaždina Klara Koščak (16) postala je prvakinja Balkana u disciplini 60 metara s preponama s rezultatom 8,59, a osvojila je i zlato u štafeti 4x400 metara. Na PH za juniore Koščak je osvojila dva zlata i oborila dva osobna rekorda.

- Jako sam sretna što sam osvojila ovu nagradu jer sam još jako mlada i ovo mi je jedan od najvećih uspjeha u karijeri te mi je čast da sam proglašena za najbolju sportašicu svojeg grada - rekla je Koščak.

Hrvačkom klubu „Vindija“ pripao je 19. naslov najbolje varaždinske momčadi (1961., 1963., 1969., 1978., 1986., 2005., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020.).

- Obzirom na to da smo bili prvaci, nadali smo se da bi ponovno mogli biti najbolja momčad u Varaždinu, iako smo imali dostojnu konkurenciju. No činjenica da smo naslov momčadskog prvaka Hrvatske osvojili s vlastitim, domaćim kadrom, vjerojatno je prevagnula na našu stranu kod onih koji su odlučivali o najboljima“, komentirao je trener hrvača „Vindije“, aktualnih prvaka Hrvatske, Andrija Barić.

Ženski rukometni klub „Koka“ po sedmi je put proglašen najboljom ženskom ekipom grada Varaždina (1999., 2001., 2002., 2016., 2017. 2018., 2020.).

- Sretan sam da otkako sam trener ekipe zadnjih pet godina, ovo nam je četvrto proglašenje za najbolju ekipu. Prekinutu sezonu završili smo na dosta visokom četvrtom mjestu -  rekao je trener „Koke“ Vladimir Canjuga.

Najbolji sportaši osoba s invaliditetom ili gluhih osoba su Tomislav Špalj iz Saveza športskih udruga osoba s invaliditetom grada Varaždina, Sabina Kušter iz Plivačkog kluba „Vidra“, Kuglački klub „Viseća kuglana“ osoba s invaliditetom grada Varaždina kao muška te kao ženska ekipa Pikado klub osoba s invaliditetom „Varaždin“.

Sve nagrade za najveće nade varaždinskog sporta otišle su u Atletski klub „Sloboda“: pojedinačno Martinu Mlinariću i Jani Koščak te u konkurenciji sportskog para, štafete ili posade Roku Farkašu, Janku Kišaku, Marku Kušteru i Mateu Pongračiću.

Dobitnici priznanja Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina za 2020. godinu su Josip Plečko (Streljačko društvo „Varaždin“) za životno djelo, a posebnih priznanja Božidar Vučetić (Udruga „Đuro Kulčar“), Pavao Vlahek (Savate klub „FightClub Kovačić”) i Srećko Radulović (Klub nordijskog hodanja „Varaždin“).

Dobitnici zlatnih plaketa su Marko Santo (ŽRK „Koka“), Nenad Oskoruš (Streljački klub „Varteks”), Boris Zernec (Biciklističko društvo „Sloga”) i Ivica Đolonga (Odbojkaški klub „Kitro”).

Trener godine je Patrik Koščak (AK „Sloboda”), sportski djelatnik Slobodan Runjak (OK „Kitro”), a školski sportski djelatnik Dunja Ščapec (Srednja strukovna škola Varaždin).

Dobitnici diploma su Lucija Pokos (AK „Sloboda”), Andrej Ilić (Gimnastički klub „Vindija”), Damir Hirš (Zbor atletskih sudaca Varaždin), Ivan Čorba (Trkački klub „Marathon 95”), Oto Rihtarić (Tenis klub „Varaždin 1181”), Jasenka Peršić (Hrvatsko planinarsko društvo „MIV” Varaždin), Jurica Vidaček (Gradski rukometni klub „Varaždin 1930”), Ines Domjan i Ivana Dežić (ŽRK „Koka”) te Rudolf Jurinjak (Savez sportskih udruga osoba s invaliditetom grada Varaždina).

Jubilarne nagrade idu Hrvačkom klub „Vindija“ za 70 godina te Hrvatskom planinarskom društvu „MIV“ i Streljačkom klub gluhih „Varaždin“ za 40 godina djelovanja.

Sportski uzori su Vito Kos (1.OŠ), Leda Pikija (2.OŠ), Marta Erhat (3.OŠ), Jana Koščak (4.OŠ), Martin Patrčević (5.OŠ), Vili Kelemen (6.OŠ), CrisBenček (7.OŠ) i Elvis Balog (Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“).